Artiest

Rokia Traore

  1. Artiestenchevron right
  2. Rokia Traore
Zangeres Rokia Traore behoort tot de nieuwe generatie muzikanten uit Mali.

Het voorrecht van de Griots

Volgens Malinese tradities hebben alleen de Griots het voorrecht om muziek te maken en op te treden tijdens ceremonieen  en andere bijzondere aangelegenheden. Net als collega zangeres Ramata Diakite is Traore echter geen Griot. Toch groeide singer/songwriter Rokia op in een omgeving vol zang, muziek en invloeden van verschillende culturen vanwege het vele reizen als diplomatendochter.

Afrikan Discoveries

Op haar tweeentwintigste  besluit de Malinese haar interesse en liefhebberij voor muziek en zang uit te breiden naar een professionele carriere. In 1997 beleeft zij haar grote doorbraak wanneer ze de 'African Discoveries' wint; een franse radiocompetitie voor Afrikaanse artiesten. Na het winnen van deze prijs neemt haar landgenoot en muzieklegende Ali Farka Toure haar onder zijn hoede. Hij introduceert haar bij de toenmalige Minister van Cultuur van Mali die haar carriere in de lift zet door haar veel op te laten op treden en te promoten.

Debuut

In 1998 verschijnt haar indrukwekkende debuut album 'Moneissa'. Op dit album laat ze niet alleen haar roots en tradities uit Afrika horen maar ook de invloeden van haar reizende leven als diplomatendochter. Haar doel is om authentieke, innovatieve muziek te maken zonder toe te geven aan (westerse) trends. Op haar albums bespelen de muzikanten authentieke Afrikaanse instrumenten als de djembe, n'goni en balaba terwijl Rokia's sopraan zich vrij van alle regels blijft bewegen.

En verder..

Haar tweede album Wanita komt uit in 2000 en wordt enthousiast ontvangen. Ook op dit album wordt gebruik gemaakt van authentieke instrumenten uit Afrikaanse traditie aangevuld met hier en daar een elektrische bas. Vooral met het titelnummer 'Wanita, een ode aan de filosofieen van de voorvaderen', oogst zij veel lof. Collega en 'bluesman from Mali' Boubacar Traore besluit zelfs het nummer 'Mancipera' waarop zij samen de vocalen verzorgen te plaatsen op zijn 'Best of.' album. Haar derde album 'Bowmboi' (2003) werd in Mali opgenomen met Afrikaanse instrumenten maar is toch geen traditioneel album. En hoewel het Kronos strijk-kwartet op twee tracks te horen is, valt het niet onder de noemer van fusion. Rokia Traore maakt haar muziek op haar manier zonder concessies te doen. De laatste jaren  verschenen nog 3 CD's met haar bezwerende Afrikaanse klanken.