Artiest

Medeski, Martin and Wood

  1. Artiestenchevron right
  2. Medeski, Martin and Wood
Schreven Medeski, Martin & Wood hun namen altijd al als een typische advocatenfirma, met de Amerikaanse supergitarist John Scofield erbij als partner staat de naam als een huis.

Achtergronden M,M & W

Vanaf hun oprichting in 1992 in New York zijn Medeski, Martin & Wood -John Medeski (keyboards), Chris Wood (bas) en Billy Martin (drums en percussie)- bezig om hun inmiddels verworven cultstatus om te zetten in wereldfaam.

Honderden kilometers

In 1992 begon dit drietal aan een muzikale kruistocht door de VS in een kleine bus ingericht met kookstel en slaapgelegenheid. Overdag en soms ook 's nachts legden ze honderden kilometers af om 's avonds voor een kleine gage in allerlei rock- en jazzclubs hun mengsel van geïmproviseerde rock en jazz te spelen. In de daarop volgende jaren worden hun optredens door een legioen fanaten op de voet gevolgd. Er onstond een enorme uitwisseling van illegaal opgenomen cassettes van hun optredens - een traditie die begon in de jaren zestig door volgelingen van de Amerikaanse rock groep The Grateful Dead-.

Abstracte improvisaties

In datzelfde jaar maakte MM&W hun platendebuut met 'Notes from the underground' met o.a.een aantal cover versies van Duke Ellington en Wayne Shorter composities. Op het inmiddels ontbonden Amerikaanse Grammavisionlabel verscheen in de daarop volgende jaren 'It's a jungle in here', 'Friday afternoon in the universe'en 'Shack Man'. Het zijn albums waarop de groep hun muzikale roots liet horen: de 'grooves' van Booker T. & The M.G's en The Meters tot meer abstracte improvisaties.

Neo-jazz

In 1998 tekende MM&W bij het grote jazzlabel 'Blue Note records'. Hun debuut cd 'Combustication' was een combinatie van neo-jazz, hip-hop en alternative rock. De opvolger van deze CD was 'Tonic' een live opgenomen CD vol jazzimprovisaties waarop John Medeski zijn hammondorgel inruilde voor de piano. In de tussentijd waren de drie muzikanten te horen op de CD van John Scofield "A go go".