Artiest

De Staat

  1. Artiestenchevron right
  2. De Staat
De Staat loopt al rond sinds 2007, maar breekt in 2015 pas écht door met hun viral videoclip voor 'Witch Doctor'. De video gaat het hele internet over en wordt enthousiast nagedaan op elk festival waar de band speelt. Maar die video is natuurlijk slechts één klein dingetje op het CV van deze Nijmeegse band.

De debuutplaat Wait For Evolution (2008) wordt volledig opgenomen in het huis van Torre Florim. De zanger, muzikant en producer werkt al vanaf zijn veertiende aan materiaal en neemt ruim een jaar om alles op te nemen. Hij wordt geholpen door bevriende muzikanten als Fuck the Writer en The Bloody Honkies. Het album ontstaat laag voor laag en klinkt volgens eigen zeggen ‘on-Nederlands’.

Divers gezelschap

Sinds 2007 heeft De Staat de huidige livebezetting. Met Tim ‘De Beul’ van Delft op drums, ‘The Wizard’ Vedran Mircetic op gitaar, Jop van Summeren op bas en ‘Cowbell-fanatic’ Rocco Bell op beatring, toetsen en cowbell, heeft Torre Florim een divers gezelschap aan zijn zijde. De bandnaam komt van een klassiek stuk van Louis Andriessen, zonder dat daar echt een diepere betekenis achter schuil gaat.

Optredens

De Staat treedt aan de lopende band op en wordt gevraagd om als support van dEUS mee op tour te gaan door Groot-Brittannië. De eerste kilometers in het buitenland zijn gemaakt. In 2008 komt het debuutalbum Wait For Evolution uit. Ze spelen in grotere zalen en slepen een platencontract binnen bij Excelsior. Een jaar later staan ze op Pinkpop, Lowlands en het Hongaarse Sziget-festival.

Singles

Tussen alle optredens door brengt De Staat ook nog een berg singles uit. Het debuutalbum levert er vier op, namelijk: 'The Fantastic Journey Of The Underground Man', 'Wait For Evolution', 'Habibi' en 'You'll Be The Leader'. Het album wint de 3voor12 Award voor Beste Album van het Jaar.

Machinery 

Begin maart 2011 komt het tweede studioalbum uit, genaamd Machinery. Met daarop 'Sweatshop' en 'I'll Never Marry You'. Hetzelfde jaar ontvangt De Staat een 3FM Award voor Best Alternative.

Derde Album I CON

Het derde album volgt in 2013 en heet I CON. Het eerste nummer dat uitkomt is 'Make Way For The Passenger', maar de eerste officiële single heet 'Devil's Blood'.

Flirten met old school hiphop

Tijdens de Edisons 2014 wint De Staat de prijs voor Beste Rockgroep. Eind november brengen ze de EP Vinticious Versions uit. Daarop flirten ze met old school hiphop van de Beastie Boys. De EP bestaat uit acht alternatieve versies van eigen oudere nummers, die overgoten zijn met een 70s en 80s sausje.

O

In januari 2016 komt De Staat met hun vierde studioalbum, O. Voor deze plaat hebben ze het helemaal anders aangepakt. Ze schrijven 'm in De Staat Studios (het voormalige Doornroosje) en zorgen er deze keer voor dat ieder bandlid zijn eigen moment in de spotlights krijgt. Samenwerking is key.

Die aanpak werkt! O wordt juichend ontvangen én meteen benoemd tot 3FM Album van de Week. Ook hebben ze met single 'Make The Call, Leave It All' een 3FM Megahit te pakken. 

Pitten

Het nummer 'Witch Doctor', met die supervette video waarin een circle pit ontstaat rond zanger Torre Florim, is waarschijnlijk het meest iconische dat De Staat tot dusver gemaakt heeft. Wanneer de clip uitkwomt gaat 'ie hartstikke viral.

Op de releasedag van O staat De Staat op Eurosonic Noorderslag in Groningen, waar ze de stiekeme wens van iedere aanwezige in vervulling laten gaan: Torre gaat in het midden van de menigte staan en speelt de video van 'Witch Doctor' na. Zo'n 200 man vormen een circle pit rondom hem, die bij elk refrein weer oplaait. Het motto van de band blijft na al die jaren nog steeds intact: Niet lullen, maar rocken!