Artiest

Regina Carter

  1. Artiestenchevron right
  2. Regina Carter
De Amerikaanse jazzvioliste Regina Carter laat zich niet vastpinnen op een bepaalde muziekstijl.

Suzuki

Regina Carter (Detroit, 1966) laat op haar tweede jaar al zien dat ze een muzikaal oor heeft wanneer ze een riedeltje speelt tijdens de pianolessen van haar broers. Op haar vierde krijgt ze een viool waar ze met veel plezier op leert spelen volgens de Suzuki-methode. Op de prestigieuze Cass Technical High School studeert ze klassieke Europese muziek, maar thuis luistert ze naar motown muziek.

Jazz

Door haar beste vriendin, de jazzvocaliste Carla Cook, begint Carter zich te interesseren in jazz. Jazzviolisten Jean-Luc Ponty en Stephane Grappelli maken een enorme indruk op haar. Ze luistert naar zoveel mogelijk vioolspelers, waar er niet heel veel van zijn. Wanneer ze gaat spelen in de bigband van de universiteit van Michigan raadt de leraar haar aan om naar blazers en zangers te luisteren.

Paganini

Met het pop-jazz kwintet Straight Ahead neemt ze tot 1995 drie albums op. Daarna gaat ze solo verder en legt ze zich in 2001 toe op de muziek van Paganini. Op het album After a Dream speelt ze op een viool uit 1743.

Wereldmuziek

In 2010 verschijnt het wereldmuziekalbum Reverse Thread met composities van vooraanstaande Afrikaanse musici als Ayub Ogada, Bassekou Kouyate en Boubacar Traore. Niet alleen Afrikaanse invloeden maar ook geluiden uit de tango en Ierse folk zijn te ontwaren. Volgens Carter is alles met elkaar verbonden.

Luister naar opnames genmaakt tijdens de Music meeting 2011

Beluister o.a. de unplugged opnames van Regina Carter met haar accordeonist Will Holshouser. Luister verder ook naar een improvisatie tussen twee accordeons: Will Holshouser en Luciano Biondini.