Artiest

De La Soul

  1. Artiestenchevron right
  2. De La Soul
Succesvol rap-trio dat in eind jaren '80 en begin jaren '90 een aantal grote hits scoort met o.a. 'Me Myself And I', 'Say No Go' en 'Ring Ring Ring (Ha, Ha, Hey!)'.

Bij rap-acts denkt iedereen gelijk aan gouden kettingen, pistolen, black-power, flink wat ge-YO! en stoere, misschien zelfs wat agressieve mannen. Maar niet alle rappers voldoen aan dit beeld. Zo dragen de mannen van rapgroep De La Soul kralenkettingen in plaats van gouden hangers en hebben zij geen pistolen maar bloemetjes in hun hand. En ook hun ‘gansta’-kleding ziet er anders uit: niet zwart maar kleurrijk en beplakt met peace-symbolen. Nee, het trio is zeker geen huis, tuin en keuken rap-act. 

Demo-tape

De La Soul zijn Posdnous (Kevin Mercer), Trugoy the Dove (David Jolicouer) en Pasemaster Mase (Vincent Mason). Het trio ontstaat begin jaren ’80 waneer de drie mannen uit twee andere rap-acts stappen (Mac Productions en Easy Street ) en samenkomen. Hun eerste De La Soul demootje - Plug Tunin - wordt in 1988 ontdekt door big-time producer Paul Huston (‘Prince Paul’) Er wordt bij het hip-hop label ‘Tommy Boy’ uiteindelijk een remix van dit nummer uitgebracht. Een hit wordt ‘Plug Tunin’ niet, maar bij de ‘in-crowd’ bouwen de drie ‘hippie-rappers’ al snel een sterke reputatie op. Mede natuurlijk door hun opvallend softe imago binnen de macho rapwereld. 

De La Soul is Dead

Met het debuutalbum uit 1989, Three Feet High, bevestigen de De LA Soul-ers hun imago als hippie-hip-hoppers. Niet alleen de muziek is redelijk ‘vriendelijk’ ook de cover is lief met bloemetjes. Van dit album komt hun succesvolle single ‘Me Myself and I’ waarmee de ‘flowerpower’-rappers definitief doorbreken tot het grote publiek. Maar Trugoy, Posdnuos en Maseo zijn toch niet blij zo met hun imago en op hun tweede album, met de veelzeggende titel De La Soul is Dead (1991), rekent de groep af met hun softe image. Hun teksten zijn groffer en de muziek minder melodieus. 

Eigen Sound

Maar de metamorfose naar hardcore rap-act wordt niet door iedereen goed ontvangen. Waar zijn die lieve jongens nou gebleven? Ze weten het zelf ook even niet meer en De La Souls derde album, het excentrieke Buhloone Mindstate (1993), verkoopt zo slecht dat het de groep bijna hun contract met hun label Tommy Boy kostte. Maar de zon gaat weer definitief schijnen op Stakes Is High (1996) waar De La Soul kiest voor hun vertrouwde geluid. De groep neemt de productie over van Prince Paul. (Voormalige DJ van de legendarische hiphop-formatie Stetsasonic en huisproducer op hun eerste drie albums.) Ook op het langverwachte Art Official Intelligence: Mosaic Thump (2000, het eerste deel uit een trilogie) zijn nagenoeg alle nummers door De La Soul zelf geproduceerd.

Op 13 november 2008, tijdens de Liquid Rooms in Edinburgh, maakte Maseo bekend dat De La Soul plannen heeft om een nieuw album in 2009 te lanceren met de titel "You're Welcome", gevolgd door een tour. De tour zou zijn ter ere van de twintigste verjaardag van 3 Feet High and Rising.

In 2010 treedt De La Soul op in het voorprogramma van de Gorillaz tijdens hun Europese tournee.