Artiest

Louis Armstrong

  1. Artiestenchevron right
  2. Louis Armstrong
Een van de grootste jazznamen uit de twintigste eeuw die eigenhandig het genre hervormt. Armstrong maakt als trompetist soloimprovisatie binnen de jazz populair. Daarnaast introduceert hij de zogenaamde scat-manier van zingen. Zijn invloed op het genre is onmiskenbaar. Als groot entertainer scoort hij ook hits, waaronder ‘What A Wonderful World’ in 1968 en - posthuum - in 1987.

Louis Armstrong begint zijn muzikale loopbaan in New Orleans als cornetspeler in brassbands. In de jaren twintig stapt hij over op trompet. Hij blijkt een virtuoos speler en wordt een van de eersten die als solist naam maakt. Armstrong is ook een zanger. De zogenaamde scat-stijl (woordeloos vocaliseren van tekst) wordt door hem geïntroduceerd.

Duke Ellington

Satchmo, zoals Armstrong’s bijnaam luidt, speelt in - en met - vele bigbands en is naast solist ook een uitstekend begeleider en ensemble-speler. Hij werkt gedurende zijn loopbaan samen met de grote namen uit de jazz waaronder Ella Fitzgerald, Bessie Smith, Bing Crosby en Duke Ellington.

Satchmo

Enkele van zijn gezongen nummers worden ook grote hits; ‘What A Wonderful World’ blijkt zijn grootste en bekendste (in 1986 wordt het wederom een hit), maar ook ‘Hello Dolly’ en ‘Dream A Little Dream Of Me’ zijn bekende voorbeelden. Als rasechte entertainer is Satchmo een graag geziene gast op internationale podia. Daarnaast speelt hij in tientallen films. Armstrong overlijdt in 1971 aan een hartaanval.