Artiest

Eumir Deodato

  1. Artiestenchevron right
  2. Eumir Deodato
De in Rio de Janeiro geboren artiest bevindt zich vooral in de jazz scene. Hij is ook bekend van zijn electrische big band muziek en combo jazz, gecombineerd met pop/rock elementen, R&B/funk en Latin muziek. Zijn muziek kan het best popjazz of crossover jazz genoemd worden.

Rio de Janeiro

Eumir Deodato (volledige naam Eumir Deodato de Almeida) (Rio de Janeiro, 22 juni 1943) is een Braziliaans musicus, muziekproducent en arrangeur. Hij houdt zich vooral bezig met het jazz-genre, maar is ook bekend van zijn combinaties van jazz met andere genres als rock, popmuziek, R&B en orkestmuziek. Deodato heeft aan meer dan 500 albums meegewerkt als producer of arrangeur. Zijn successen als artiest zelf behaalt hij vooral in de jaren 1970. Daarna heeft hij meer dan 500 albums geproduceerd voor onder andere Kool and The Gang en Bjork.

Grammy

In 1973 scoort Deodato een gigantische hit met zijn funky versie van Strauss 'Also sprach Zarathustra'. Met dit nummer sleept hij een Grammy in de wacht voor het beste pop- instrumentale optreden. In 1979 wordt het nummer ook gebruikt voor de beroemde film Being there met Peter Sellers.