Artiest

Ernst Glerum

  1. Artiestenchevron right
  2. Ernst Glerum
Bassist Ernst Glerum won in begin 2009 de VPRO/Boy Edgar Prijs. Het was de verdiende beloning voor een man die al jaren fantastisch pionierswerk verricht.
Bassist Ernst Glerum won eerder in 2009 de VPRO/Boy Edgar Prijs. Het was de verdiende beloning voor een man die al jaren fantastisch pionierswerk verricht. Het aantal projecten waarin Glerum participeerde is ongekend. Deze contrabassist die aan het gerenommeerde Sweelinck Conservatorium in Amsterdam studeerde, is echter niet alleen als muzikant actief.

Componeren

Ook de componist Glerum stijgt regelmatig naar grote hoogte. Met Glerum Omnibus speelt hij op contrabas en doet dit samen met drummer Joost Patocka en pianist Ruben Hein. Glerum die werd geboren in Deventer, wist al op jonge leeftijd welke weg hij wilde inslaan. 'Ik zag mezelf niet in een klassiek orkest spelen. Toch heeft klassieke muziek naast jazz mijn grote interesse en het is een nimmer aflatende uitdaging om die twee te verenigen.'

VPRO/Boy Edgar Prijs

‘Ernst Glerum is een onbetwiste meester op zijn instrument met een alom geroemde toon en vertegenwoordigt op een bijzondere wijze alle deugden van een improviserende jazzmuzikant. Daarmee weet hij als geen ander het spel van ensembles in productieve balans te houden’, was een van de passages in het juryrapport. Op de site van VPROJazzLive zie je een uitgebreid verslag van de uitreiking van de VPRO/Boy Edgar Prijs - met veel live-opnames.