Naar homepage
Artiest

Taraf De Haidouks

  1. Artiestenchevron right
  2. Taraf De Haidouks
Een van de grootste zigeunerbands van de Balkan is Taraf de Haïdouks.

Ontdekt

De traditionele zigeunermuzikanten van Taraf komen uit het kleine Roemeense dorpje Clejani. Taraf is een enorm gezelschap, bestaande uit verschillende spelers en zangers die qua leeftijd variëren tussen de 20 en de 78. Lange tijd traden ze niet buiten hun landsgrenzen op tot ze werden ontdekt door een Belgisch duo, Stéphane Karo en Michel Winter. De twee Belgen waren in 1990 in Roemenië op vakantie waar ze Taraf hoorden spelen. Onmiddellijk besloten ze dat Taraf ook bij de rest van de wereld bekend moest worden gemaakt.

Crammed

Kort na hun vakantie kregen Karo en Winter het voor elkaar enkele Taraf optredens te organiseren in Belgié. Ook introduceerden ze de band bij platenmaatschappij Crammed. Tijdens hun verblijf in België nam Taraf een eerste album voor Crammed op. Het album verscheen in 1991 op het nieuwe Crammed label CramWorld. Dit album, Musique des Tsiganes de Roumanie, introduceert de rijke muzikale muziek van de Roemeense zigeuners aan een westers publiek: middeleeuwse liederen, klanken uit de Turkse dansmuziek en karakteristieke vocalen die teruggaan naar de wortels van de zigeuners in India.

Tony Gatlif

Het eerste album werd zowel door luisteraars als door de media goed ontvangen. Taraf begon door heel Europa rond te toeren. Hun warmte, excentrieke uitstraling en plezier tijdens het spelen wisten zelfs de meest blasé muziekliefhebber voor zich te winnen. Taraf toerde nog wat meer en trad niet alleen op in concertzalen, maar ook op festivals (onder meer WOMAD en Roskilde) in bars en op straat. In 1992 werd Taraf uitgenodigd door de Zwitserse popster Stephan Eicher. In hetzelfde jaar verscheen Taraf op tv met Yehudi Menuhin en speelde de band een belangrijke rol in de film Latcho Drom. Deze film werd gemaakt door Franse zigeuner en regisseur Tony Gatlif en won een award op het filmfestival in Cannes.

Electric

In 1994 nam de band in Roemenië een tweede album op, Honourable Brigands, Magic Horses and Evil. In 1995 werd dit album tot beste wereldmuziekalbum van het jaar gekozen door Duitse critici. Dit zette de Franse regisseur Guy Dernoy ertoe om een documentaire over de band te maken (voor de Duits/ Franse zender Arte). Taraf zelf blijft albums opnemen en wisselt periodes in het buitenland af met periodes in hun dorp Clejani. Kortgeleden werd Taraf nog geëerd door het Crammed label. Crammed vroeg elektronische muzikanten uit onder meer Groot-Brittanië, Brazilië, Frankrijk, Turkije en Amerika om hun eigen interpretatie te geven van Crammeds toonzettende zigeunermuzikanten als Taraf de Haïdouks. Dit resulteerde in het album Electric Gypsy Land.