Artiest

Esma Redzepova

  1. Artiestenchevron right
  2. Esma Redzepova
Esma Redzepova (Macedonië) is de zigeunerkoningin van de Balkan; een officiële titel die ze in 1976 kreeg tijdens het Festival Mundial in India en nog steeds is er niemand die in haar schaduw kan staan. Haar passionele levensliederen zijn nog steeds populair.

Esma Redzepova Esma Redzepova mag met recht de koningin van de zigeunermuziek genoemd worden. De in 1943 in Skopje geboren dame komt uit een arm Macedonische gezin. Al op vroege leeftijd komt Esma in aanraking met muziek. Haar vader was onder meer zanger en drummer, maar het was haar moeder die Esma naar de folklore groep op school stuurde. In 1957, op 14-jarige leeftijd won Esma tijdens een talentwedstrijd de eerste prijs. Toeval wilde dat de bekende bandleider (en later haar man) Stevo Teodosievski in het publiek stond. Hij nam de jonge zangeres op sleeptouw en zodoende ging Esma op tour met zijn ensemble.

Een lange carrière volgt, met meer dan 3.000 optredens wereldwijd, diverse succesvolle albums en diverse rollen in (speel)films weet deze dame uit de Balkan een breed publiek aan te spreken. Haar bekendste single is Caje Sukarije, die vertegenwoordigd is op de soundtrack van de film Borat. In 2007 leverde ze nog een bijdrage aan de film Gypsy Caravan, waar Esma de rol van Roma muzikante speelde.