Artiest

Death Cab For Cutie

  1. Artiestenchevron right
  2. Death Cab For Cutie
Death Cab For Cutie bestaat sinds 1997 en onder deze naam maken de vier leden herkenbare indierock. Pas in 2008 weten ze een notering te scoren in de Nederlandse albumcharts met het album Narrow Stairs.

Benjamin Gibbard (zang, gitaar, piano), Chris Walla (gitaar, piano), Nick Harmer (bas) en Nathan Good (drums) vormen in 1997 de indierockband Death Cab For Cutie. De naam komt van een nummer uit de Beatlesfilm Magical Mystery Tour en onder de fans wordt de band vaak afgekort tot Death Cab.

Van soloproject tot wisselende band

Van origine is Death Cab een soloproject van voorman Benjamin Gibbard, maar na één album op cassette besluit hij dat hij wel wat bandleden kan gebruiken. Zo sluiten de eerder genoemde Walla, Harmer en Good zich aan bij Gibbard. Deze samenstelling is niet blijvend, want tot twee keer toe wordt de drummer vervangen. Eerst neemt Michael Schorr de plek van Nathan Good over, om daarna zelf vervangen te worden door Jason McGerr.

Vele albums

Vanaf 1998 maken de mannen aan de lopende band platen. Something About Airplanes (1998), We Have the Facts And We're Voting Yes (2000) en The Photo Album (2001) zijn in Nederland geen groot succes. Wel zorgen de albums voor een kleine, maar trouwe groep fans over de hele wereld en voornamelijk in Amerika.

Successen

Het vierde album, Transatlanticism, ondergaat nagenoeg hetzelfde lot als zijn voorgangers. Death Cab blijft gemotiveerd en met hun vijfde album, Plans, werpt dit zijn vruchten af. In de eerste week verkoopt de plaat 90 000 keer in de eerste week en behaalt zo de vierde plaats in de Billboard 200.

Succesje in Nederland

Toch weet pas het zesde album van de band in Nederland de charts te halen. Dit album, Narrow Stairs, komt uit in de lente van 2009. Hun bijdrage aan de soundtrack van Twilight: New Moon, de single 'Meet Me On The Equinox', weet in Nederland airplay te scoren.