Artiest

Lynyrd Skynyrd

  1. Artiestenchevron right
  2. Lynyrd Skynyrd
Lynyrd Skynyrd is een Amerikaanse hardrockband, die in eigen land in 1974 doorbreekt met de singles Free Bird en Sweet Home Alabama, een antwoordsong op twee liedjes van Neil Young. Drie leden van de originele bezetting komen in 1977 om het leven bij een vliegtuigongeluk.

Biografie

Begin jaren zestin richten middelbare scholieren Ronnie Van Zant, Allen Collins en Gary Rossington een bandje op met de naam The Pretty Ones. De naam verandert vervolgens in My Backyard, The Noble Five en The One Percent. Als snel voegen bassist Leon Wilkeson en toetsenist Billy Powell zich bij de band en wordt de naam wederom gewijzigd, nu naar Lynyrd Skynyrd. De naam is een referentie aan hun gymleraar Leonard Skinner, die er om bekend staat om leerlingen met lang haar altijd zwaar te straffen. Aangevuld met drummer Bob Burns en gitarist Ed King gaat Lynyrd Skynyrd aan het begin van de jaren zeventig op tournee door de zuidelijke staten van de VS. De bevlogen optredens tijdens deze tournee resulteren in een platencontract bij MCA Records.

Sweet Home Alabama

Het idee is om het eerste album van de band ook de titel Lynyrd Skynyrd te geven, maar omdat veel mensen niet weten hoe ze de bandnaam moeten uitspreken wordt de naam fonetisch op de hoes geschreven: (Pronounced 'Lĕh-'nérd ‘Skin-‘nérd). Deze verschijnt in 1973. De ruim negen minuten durende afsluiter Free Bird wordt het daaropvolgende jaar in ingekorte vorm op single uitgebracht in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Het nummer is geen gigantisch succes, al brengt het wel de zogenaamde Southern rock onder de aandacht van het platen kopende publiek. Datzelfde jaar verschijnt de elpee Second Helping, met daarop de hitsingle Sweet Home Alabama. De songtekst wordt geschreven in reactie op de Neil Young-nummers Southern Man (1970) en Alabama (1972), waarin de Canadese singer-songwriter institutioneel racisme in het zuiden van de VS fel bekritiseert.

Vliegtuigongeluk

Een bezettingswisseling en drie albums later slaat het noodlot toe wanneer op 17 oktober 1977 zanger Ronnie van Zant, gitarist Steve Gaines en achtergrondzangeres Cassie Gaines omkomen bij een vliegtuigongeluk in Mississippi. De andere leden van de band zijn zwaargewond. Lynyrd Skynyrd wordt opgeheven, al komen de resterende bandleden tien jaar later bij elkaar voor het album Legend, met daarop overgebleven opnames van Ronnie Van Zant. Met zijn jongere broer Johnny als leadzanger gaat de nieuwe incarnatie van Lynyrd Skynyrd dat jaar op tournee. Hij blijft aan tot en met de afscheidstournee in 2019. Lynyrd Skynyrd bereikt in Nederland nooit de hitparades, al is een cover van Free Bird in 1989 een hit voor Will To Power (in een medley met Baby I Love Your Way) en Kid Rock gebruikt het refrein van Sweet Home Alabama als refrein van zijn nummer 1-hit All Summer Long.

Nummers van Lynyrd Skynyrd