Naar homepage
Artiest

Caetano Veloso

  1. Artiestenchevron right
  2. Caetano Veloso

Vele liederen die de Braziliaanse singer-songwriter, filmcomponist Caetano Veloso (Bahia, 1942) in de jaren 60 heeft geschreven zijn nu standards geworden. Tegenwoordig is hij nog altijd zeer nieuwsgierig naar allerlei muzieksoorten die hij gretig verwerkt in zijn muziek.

Tropicalismo

In de jaren zestig is Caetano actief in de Tropicalia beweging. Een avant-gardistische gezelschap van kunstenaars in alle disciplines: theater, kunst, poezie, muziek en andere vormen. De muziek ontwikkeld zich uit een mix van Afrikaanse en Braziliaanse ritmes met rock 'n' roll. Veloso werkt onder andere samen met zijn zus Maria Bethânia, Gilberto Gil, Gal Costa, Tom Zé en Os Mutantes. De muziek staat in teken van tolerantie en innovatie. De teksten zijn politiek geengageerd en daarom ook riskant want de militaire dictatuur dult geen tegenspraak. Een van de gevolgen zijn bijvoorbeeld de verbanning van Gilberto Gil en Veloso naar Londen. Ze leven daar van 1968 tot 1972.

Música Popular Brasileira

(MPB)

Braziliaanse populaire muziek (MPB) is een vervolg op Tropicalia, maar gaat ook meer de kant op van een urban post-bossa nova. Belangrijk kenmerk voor deze stijl zijn de origineel geschreven nummers. Veloso die filosofie heeft gestudeerd valt op door zijn teksten. Tot 1985 (einde van de dictatuur) worden zijn liederen geregeld gecensureerd. Tegelijkertijd wordt Veloso in de jaren tachtig internationaal steeds bekender. Het album O Estrangeiro (1989) helpt hem een breder publiek te bereiken.

Tropicalia retro

In 1993 vieren Gilberto Gil en Caetano Veloso 25 jaar Tropicalia door een cd uit te brengen met de titel Tropicalia 2, waarin moderne sociale problemen aan de orde komen. In 2002 schrijft Caetano een boek over de beginjaren van Tropicalia. Veloso heeft tientallen albums uitgebracht en soundtracks geschreven voor film als Frida en Hable Con Ella. Veloso heeft meerdere Grammy Awards gewonnen.

Hip-hop tropicalia

Zijn eerste volledig Engelstalige cd A Foreign Sound bevat covers van de Great American Songbook, maar ook Come as You Are van Nirvana. De Braziliaanse expats die naar zijn optredens komen in het buitenland horen eigenlijk liever zijn oude vertrouwde werk. Veloso gaat daarentegen steeds op zoek naar vernieuwing: fado, tango, hiphop, reggae, samba of grunge. Er gaan geruchten dat hij een album gaat opnemen met hiphopartiest Lil Wayne om een soort hiphop Tropicalia te maken.