Artiest

16 Down

  1. Artiestenchevron right
  2. 16 Down
Trio uit Zwolle, afkomstig uit de groep The Prodigal Sons van Erwin Nijhoff (bekend van het (bijna) hitje 'You Still Think'.) Na het uiteenvallen van die band gaan de overige leden verder onder de naam 16 Down en scoren zij in 2001 een bescheiden hit met de ballad 'Subtle Movements'. In 2003 verschijnt het tweede album van 16 Down. De band staat dat jaar ook in het voorprogramma van Anouk.

Subtle Movements

Sinds 1997 vormt zanger/gitarist en componist Marco Hovius samen met drummer Jeroen Hobert en bassist Arjan Pronk 16 Down. De band is een 'overblijfsel' van de band The Prodigal Sons en noemt zich in eerste instantie Afterdust. In maart 2001 verschijnt 'Subtle Movements' op single. De gevoelige ballad wordt een hitje en trekt de aandacht van de media.

Pinkpop

Na de tweede ballad, 'Heaven Still Cries', verschijnt in oktober dat jaar het ruige 'If The Money’s Right' als derde single. Het is een duet met Rudeboy (ex-Urban Dance Squad). In januari 2002 is 16 Down te zien op Noorderslag, waarbij OOR vermeldt dat “16Down met vlag en wimpel is geslaagd voor het Pinkpop-examen." Pinkpop-organisator Jan Smeets denkt hier anders over.

Break

Wel doet de band dat jaar een Marlboro Flasback Tour waarin 16 Down zich aan het songmateriaal van Radiohead waagt. In juni verlaat Jeroen Hobert, "om persoonlijke redenen", de band. Hij wordt tijdens live-optredens vervangen door een inval-drummer.