Artiest

Afrika Bambaataa

  1. Artiestenchevron right
  2. Afrika Bambaataa
Afrika Bambaataa werd in 1957 in de Bronx (New York) geboren als Kevin Donovan. Op jonge leeftijd was hij als oprichter en lid betrokken bij de straatbende 'The Savage Seven'. Na een explosieve groei van deze bende werd de naam veranderd in 'Black Spades', en Donovan werd Division Leader.

Electro funk

Afrika Bambaataa bracht in 1982 het toen revolutionaire nummer 'Planet Rock' uit, een van de eerste hiphop hits (gebaseerd op de elektronische Krautrock van Kraftwerk) waarmee hij de basis legde voor een carrière als soloartiest. Het was tevens het eerste nummer binnen het muziekgenre dat later electro funk zou gaan heten. In 1982 organiseerde Bambaataa ook de allereerste Europese hiphop-tour met een groep bekende rappers en graffiti-kunstenaars.

Hiphop

Afrika Bambaata wordt door sommigen gezien als de bedenker van de term 'Hiphop', hoewel anderen van mening zijn dat het een andere dj moet zijn geweest. Of Bambaata de benaming bedacht of niet, één ding is zeker: hij is degene die voor het eerst de vier Hiphop-elementen bedacht onder het motto "vecht met creativiteit, niet met wapens":

Nummers van Afrika Bambaataa