Naar homepage
Artiest

Charlie Parker

  1. Artiestenchevron right
  2. Charlie Parker
Charlie 'Bird' Parker volledige naam: Charles Christopher Parker junior (Kansas City, 29 augustus 1920 - New York, 12 maart 1955) was een Amerikaans altsaxofonist. Parker is een van de belangrijkste namen in de overgang van de traditionele naar de moderne jazz. Hij wordt, samen met Dizzy Gillespie, Thelonious Monk en Bud Powell, beschouwd als uitvinder van de bebop.

Bezetene

Charlie Parker wordt geboren in Kansas City en speelt saxofoon vanaf zijn zevende. Hij is geenszins een wonderkind maar oefent als een bezetene. Zijn grote idool is Lester Young. Op zijn vijftiende gebeuren er drie vermeldenswaardige dingen: Charlie Parker besluit zich volledig aan de muziek te wijden; Charlie Parker wordt tijdens een jamsessie door Jo Jones op vernederende wijze van het podium gestuurd en Charlie Parker begint heroïne te gebruiken (een gewoonte die de rest van zijn leven zal tekenen.)

Harmonische kennis

Na de afgang bij Jo Jones oefent Parker nog fanatieker dan voorheen en in de jaren die volgen maakt hij gestaag carrière in diverse bands, met name in de jump-bluesband van Jay McShann. In december 1939 bevindt Parker zich in Harlem, New York. Hier krijgt zijn eigen stijl definitief gestalte wanneer hij zijn inmiddels uitgebreide harmonische kennis toepast tijdens improvisaties op het nummer "Cherokee". Het zal tijdens de rest van zijn carrière een van zijn favoriete stukken blijven. In 1941 wordt tijdens een sessie met de band van Jay McShann de eerste commercièle opname gemaakt van een Charlie-Parkersolo: 'Hootie Blues' is vanaf dat moment de inspiratie voor menig jazz-muzikant en de status van Parker als invloedrijk vernieuwer is definitief gevestigd.

Bebop

In 1942 verbreken McShann en Parker hun samenwerking. Parker speelt in diverse bands en vormt vanaf 1944 een team met een andere jazz-vernieuwer: trompettist Dizzy Gillespie. Bebop breekt hiermee definitief door als dé eigentijdse jazz-vorm.

Heroïne

In 1946 eindigt, tijdens een tour in Californië, de samenwerking met Dizzy die naar New York terugkeert. Parker blijft in Los Angeles en huurt de veelbelovende jonge trompettist Miles Davis in. Dan overkomt hem iets rampzaligs: drugsdealer 'Moose the Mooche' moet een gevangenisstraf uitzitten en Parker kan zodoende niet aan heroïne komen. Vlak nadat hij tijdens een opnamesessie een hartverscheurend onbehaaglijke versie van 'Loverman' heeft gespeeld, stort Parker psychisch ineen en hij wordt vervolgens ruim een half jaar lang opgenomen in Camarillo State Hospital. (Hij schrijft later een stuk met de titel 'Relaxing at Camarillo'). In januari 1947 keert Parker terug naar New York waar hij weer incidenteel met Dizzy Gillespie optreedt.

Birdland

In 1949 wordt 'Birdland' geopend: een jazzclub die naar Parker vernoemd is. Bij wijze van gimmick is de ruimte versierd met talrijke in kooitjes verblijvende vogeltjes, die echter door de rokerige atmosfeer al snel het loodje leggen. In datzelfde jaar laat Parker op 'Charlie Parker with strings', begeleid door orkest, een andere kant van zijn talent horen. Hij onderneemt enkele reizen naar Europa waar inmiddels, met name in Parijs, levendige belangstelling voor zijn muziek bestaat.

Aftakeling

Vanaf 1950 zet de aftakeling in. Hoewel hij bij tijd en wijle nog steeds briljante optredens geeft, begint het drugsgebruik steeds meer zijn tol te eisen. In 1954 onderneemt Charlie Parker twee zelfmoordpogingen. In 1955 overlijdt hij, 34 jaar oud. De labels waarop Parker te horen is zijn Dial, Savoy en Verve. Daarnaast zijn er de Benedetti recordings en veel live-opnames.