Artiest

Artists United Against Apartheid

  1. Artiestenchevron right
  2. Artists United Against Apartheid
In 1985 richt activist Steve van Zandt de protestgroep Artists United Against Apartheid op: het doel is te vinden in de naam. Samen wordt het album Sun City opgenomen.
Steve van Zandt is voor zijn actie met de AUAA een lid van Bruce Springsteen's E Street Band. In het begin van de jaren '80 verlaat Van Zandt kort de E Street Band om Steve van Zandt and the Disciples of Soul op te richten. In deze opstelling brengt hij de albums Men Without Women en Voice of America uit.

Sterren

Van Zandt verzamelt een grote groep muzieksterren bij elkaar voor het AUAA-project; denk aan Miles Davis, Bob Dylan, Jackson Browne, Ringo Starr, Bonnie Raitt, Afrika Bambaata en nog vele andere. De naam Sun City refereert naar een vakantieresort in Zuid-Afrika. Ook worden de ontwikkelingen rondom het project op film gezet, wat resulteert in de documentaire The Making of Sun City.

Verboden

'Sun City' is geen enorme hit in Amerika, het nummer wordt verboden in Zuid-Afrika. Dit heeft mede te maken met de expliciete kritiek die wordt geleverd op toenmalige Amerikaanse president Reagan. Die andere hit, 'We Are The World' is veel populairder. 'Sun City' is in Nederland wel een hit: hij bereikt de vierde plaats in de hitlijst. Later keert Van Zandt (ook wel bekend als Little Steven) terug naar de E Street band. Later in zijn loopbaan is hij als acteur terug te vinden in televisiehit  The Sopranos en heeft hij een eigen radioshow in Amerika.

Nummers van Artists United Against Apartheid