Artiest

Robert Palmer

  1. Artiestenchevron right
  2. Robert Palmer
Rockzanger die met zijn verzorgde gentleman-look en strak geproduceerde songs hits op zijn naam heeft staan als 'Best of Both Worlds','Bad Case of Loving You', 'Addicted to Love' en 'I Didn't Mean to Turn You On'. Palmer overlijdt onverwacht in 2003.

Robert Palmer wordt 19 januari 1949 geboren in het graafschap Yorkshire, Engeland. In de vroege jaren '70 maakt hij deel uit van de bands als Mandrake, Alan Bown Set, Da Da en Vinegar Joe (met Elkie Brooks en Mike Deacon). 

Wereldwijde bekendheid

Als deze laatste band in 1974 uiteen valt, blijft Robert Palmer solo bij Island Records. Hij brengt daar hetzelfde jaar nog zijn eerste soloplaat uit: Sneakin Sally Throu the Alley, gevolgd door Preasure Drops (1975) en Some People Can Do What They Like (1976). Palmer gaat op de Bahama's wonen en in 1978 verschijnt Double Fun met zijn eerste wereldwijde - bescheiden - hits: 'Every Kinda People' en 'Best of Both Worlds'. 

Bad Case Of Lovin' You

Het jaar daarop breekt Palmer nog verder door met het stevige rocknummer 'Bad Case of Loving You (Doctor, Doctor)'. In 1980 gaat het hard: hij haalt de hitlijsten met 'Can We Still Be Friends', geschreven door Todd Rundgren. Later in het jaar verschijnt het album Clues met de singles 'Johnny and Mary' en 'Looking For Clues'.  Het zijn geen nummer 1-hits, maar Palmer vestigt zijn naam als constante leverancier van goede popsongs die veel op de radiostations over de hele wereld worden gedraaid.

Powerstation

In 1985 wordt hij gevraagd bij het muzikale uitstapje van John en Andy Taylor van Duran Duran: The Power Station. Het trio, met ook drummer Tony Thomson van Chic, maakt een door voormalig Chic-producer Bernard Edwards geproduceerd album met daarop de singles 'Some Like It Hot' en de T Rex-cover 'Get It On'. Palmer wil niet meewerken aan de liveoptredens van The Power Station en verlaat de band. 

Addicted To Love

Nog datzelfde jaar verschijnt zijn eigen album Riptide, ook weer geproduceerd door Bernard Edwards. De single 'Addicted To Love' wordt een wereldhit, niet in de laatste plaats door de opvallende, uitdagende videoclip die door MTV gretig wordt vertoond. Hij wint er een Grammy mee. Met de tweede single van Riptide 'I Didn't Mean To Turn You On' herhaalde hij de truc: de clip met dezelfde sexy damesband op de achtergrond, wordt weer veel gedraaid door MTV en ook deze single wordt een hit. 

Simply Irresistible

Palmer verhuist in 1987 naar Zwitserland. Een jaar later scoort hij opnieuw met 'Simply Irresistible' (waar hij wederom een Grammy voor krijgt) en 'She Makes My Day'. In 1990 brengt hij de single 'I'll Be Your Baby Tonight' uit samen met UB40, waarmee hij al eerder toerde. 

Laatste hoogtepunt

Met 'Mercy Mercy Me' behaalt Palmer in 1991 een laatste hoogtepunt. In de jaren '90 brengt hij met regelmaat singels en albums uit, toert over wereld en treedt op in allerhande tv-shows. Echte hits blijven uit, maar Palmer blijft een hooggewaardeerde artiest die een apart plekje in de popmuziek inneemt.

Bluesbrother

Na vijf jaar verschijnt er in 1999 weer eens een album met volledig nieuw materiaal: Rhythm and Blues. In 2003 brengt  Palmer een album uit vol bluessongs: Drive. Critici roemen zijn terugkeer naar de blues en rhythm & blues (R&B). 

R.I.P.

Tijdens de promotietour voor dit album krijgt Robert Palmer op 26 september 2003 in een Parijs' hotel een hartaanval. Palmer was met zijn partner Mary Ambrose kort in de Franse hoofdstad vlak na een televisieoptreden in Groot-Brittannië. Hij overlijdt dezelfde dag.