Artiest

Daniel Bedingfield

  1. Artiestenchevron right
  2. Daniel Bedingfield
Engelse zanger en songschrijver die in korte tijd twee nummer 1-hits scoort in Engeland. Daniel Bedingfield scoort begin 2002 ook in Nederland een grote hit met 'Gotta Get Thru This'. In het voorjaar van 2003 haalt ook de ballad 'If You're Not The One' de eerste plaats in de Engelse Top 40. In Nederland wordt het nummer de tweede hit voor Daniel Bedingfield.
Daniel wordt in Nieuw-Zeeland geboren, maar na drie maanden verhuist hij met zijn ouders naar Engeland. Hij is een hyperactief kind (hij mag nog steeds geen suiker) en begint op 6-jarige leeftijd met het schrijven van liedjes. Vanaf zijn negende begint Daniel met optreden. Eerst met z'n vriendjes, later met zusjes Natasha en Nicola. 

Verliefd

Wanneer Daniel 16 is, wordt het tijd voor een synthesizer. De Bedingfields hebben het alleen niet zo breed, dus om het ding te kunnen kopen, moest er bespaard worden op de boodschappen. Maar de synthesizer komt er. Het duurt nog wel twee jaar voor hij is afbetaald. Daniel leert al snel om precies zo veel uur te werken als nodig is om rond te komen. De rest van de tijd kan hij besteden aan zijn muziek. Op een gegeven moment schrijft hij wandelend over Tower Bridge in Londen Gotta 'Get Thru This', over een meisje waar hij al heel lang verliefd op is, maar het nog nooit heeft verteld. Hij krijgt het meisje, maar het liedje slijten bij een platenmaatschappij lukt helaas niet. 

Doe-het-zelf

Maar Bedingfield geeft niet op. Hij zorgt er zelf voor dat er singletjes geperst worden die in de lokale platenzaak worden verkocht. Het balletje gaat echt aan het rollen wanneer een garage DJ het nummer oppikt en het op een compilatie-album zet. De een na de andere club ontdekt de track en uiteindelijk scoort Daniel Bedingfield een nummer 1-hit in Engeland. Op dat moment zijn er natuurlijk wel platenmaatschappijen en A&R managers geïnteresseerd in Daniel. Hij tekent uiteindelijk een contract bij Polydor, een label van Universal. Met de single 'If You're Not The One' bewijst hij dat hij ook een heel ander genre beheerst dan garage. De ballad wordt in Engeland namelijk ook een nummer 1-hit. Het album Gotta Get Thru This verschijnt in Nederland op 7 april 2003. 

Crash

Met kerst 2003 gaat hij terug naar Nieuw Zeeland. Dit blijkt achteraf een slechte keus. Hij raakt betrokken bij een auto-ongeluk en breekt hierbij twee nekwervels. De eerste drie maanden na het ongeluk mag hij niet reizen en moet hij dus in Nieuw-Zeeland blijven. Zijn tweede album loopt hierdoor vertraging op. Bij zijn terugkeer in Engeland zal hij bij zijn getalenteerde zusje Natasha intrekken.Het tweetal sluit niet uit ooit samen een single op te nemen, hoewel hun muziekstijlen erg van elkaar verschillen.In 2005 komt uiteindelijk zijn tweede album uit, 'Second First Impression' genaamd. De single 'Wrap My Words Around You' luidt de terugkeer van Daniel in.