Artiest

Ibrahim Ferrer

  1. Artiestenchevron right
  2. Ibrahim Ferrer
Ibrahim Ferrer is in 2005 op 78-jarige leeftijd in een ziekenhuis te Havana overleden. Op deze site kunt u een nummer van Ibrahim Ferrer, die onlangs nog op North Sea Jazz 2005 een concert gaf, beluisteren.

Pacho Alonso en anderen

De Cubaanse zanger Ibrahim Ferrer wordt in 1927 geboren in Santiago en begint op zijn veertiende met locale formaties op te treden. Vanaf de jaren '50 kan hij zich fulltime op muziek richten, wanneer hij zich aansluit bij Pacho Alonso's groep. Alonso's band verhuist in 1959 naar Havana en Ferrer blijft hiervan meer dan twintig jaar deel uitmaken. Daarnaast treedt hij als gastzanger op bij Cubaanse legendes als het Orquesta de Chepin en Beny Morao

Buena Vista Social Club

In de jaren '80 woont Ferrer in een klein appartement in Oud Havana en leeft van het poetsen van schoenen en een bescheiden pensioen; zijn zangcarriere lijkt over. Maar dan wordt hij in 1997 overgehaald om te zingen op het debuut van de Afro-Cuban All Stars, genaamd Toda Cuba Le Gusta. Datzelfde jaar verschijnt ook het album van de Buena Vista Social Club, door Ry Cooder bijeen gebracht.

Latin Grammy

Ferrers eerste solo-album komt in 1999 uit: Buena Vista Social Club presents Ibrahim Ferrer. Hiervoor krijgt hij in 2000 tijdens de eerste Latin Grammy Awards een Grammy, als beste nieuwe artiest.

In de zomer van 2005 toert Ibrahim Ferrer door Europa om zijn nieuwste album  te promoten. Tijdens die toer doet hij ook het North Sea Jazz Festivalaan. Op zaterdag 6 augustus 2005 overlijdt Ibrahim Ferrer in een ziekenhuis te Havana. Hij is 78 jaar oud geworden.

Nummers van Ibrahim Ferrer