Artiest

Regina Spektor

  1. Artiestenchevron right
  2. Regina Spektor
Regina Spektor is een Russisch-Amerikaanse singer-songwriter en pianiste. Spektor onderscheidt zich met een eigenzinnige stijl die veelal geassocieerd wordt met anti-folk. Haar eerst succes boekt ze met het nummer ‘Fidelity’ uit 2001 en is wereldwijd nog steeds haar grootste hit.

Regina Iljinitsjna Spektor

Spektor word geboren als Regina Iljinitsjna Spektor in Moskou. Van kinds af aan is ze al verslaafd aan de piano. Ze schrijft, in tegenstelling tot menig singer-songwriter, haar liedjes over fantasieverhalen. Spektors muziek heeft iets ongewoons. Zo beatboxt midden in gevoelige nummers als ‘Chema Limo’ en vult ze ‘Carbon Monoxide’ met slechts één lettergreep.

Fidelity

11:11 is het eerste album waarmee Regina Spektor op de proppen komt in 2001. Hiervoor vindt zij geen uitgever en is genoodzaakt dit onder eigen beheer uit te brengen. Dit valt in de smaak bij platenmaatschappij Sire Records die vanaf dat moment albums van de zangeres gaat uitbrengen. De single ‘Fidelity’ uit 2004 is haar eerste grote succes van het album Begin To Hop.

Samson

In 2007 valt Spektor op met het nummer ‘Us’ dat wordt gebruikt voor een KPN-reclame. Achter de schermen werkt ze ook mee aan Songs for Tibet vlak voor de Olympische Spelen in China. Ze brengt dat jaar ook de single ‘Samson’ uit die niet onopgemerkt blijft maar in België (en de rest van Europa) aanzienlijk meer succes kent.

Twee keer Paradiso

In 2009 meldt ze op haar weblog dat het tijd is voor een nieuw album. Far is 23 juni dat jaar een feit. De singles ‘Laughing With’ en ‘Blue Lips’ kennen groot succes in Amerika. Spektor blijft in Nederland in de hitlijsten een klein beetje achter maar krijgt het wel voor elkaar om twee keer het Paradiso uit te verkopen.

What We Saw From The Cheap Seats

Halverwege 2012 brengt Regina Spektor What We Saw From The Cheap Seats uit. De tweede single Don't leave Me (Ne me quitte pas)’ is eigenlijk tien jaar eerder al verschenen onder Spektors eigen beheer, maar toen niet opgevallen. Ondanks dat wordt het liedje wordt goed ontvangen in Nederland en ze schopt het bijhorende album voor het eerst in de albumlijsten in ons land.

 

Nummers van Regina Spektor