Artiest

Duke Jordan

  1. Artiestenchevron right
  2. Duke Jordan
Duke Jordan werd in 1922 in New York geboren als Irving Sydney Jordan. Hij was een beroemde jazzpianist.

Talent

Vanaf zijn achtste leerde Duke piano spelen. Hij oefende veel en was er goed in. Tot aan zijn zestiende volgde hij lessen. Op school speelde hij in de schoolband en na school sloot hij zich aan bij het septet van Steve Pulliam. De groep won een talentenjacht en werd gescout door John Hammond, die veel vertrouwen had in Duke. De groep bleef twee jaar samen en speelde overal.

Solo

In 1941 speelde Duke in een club in Harlem, waar hij speelde onder leiding van Clark Monroe. Duke werd geinspireerd door Bud Powell en Thelonious Monk, en speelde een stijl die revolutionair en nieuw genoemd werd. Daarna speelde hij onder meer met Coleman Hawkins, tot hij in 1946 binnengehaald werd door Charlie Parker. De band bestond op dat moment uit Miles Davis, Max Roach en Tommy Potter en onder die bezetting zijn volgens velen meesterstukken gemaakt als "Embraceable You" en "Crazeology".

Kopenhagen

In 1949 speelde Duke bij het Stan Getz combo. In de jaren 50 freelancte hij in New York als pianist. Hij besloot in 1954 zelf te gaan componeren. Het eerste resultaat daarvan was het goed ontvangen "Jordu". In de jaren 60 werkte Duke als taxichauffeur in New York, tot hij in de jaren 70 naar Kopenhagen vertrok. Hij maakte daar meer dan dertig albums, werkte als bandleider van diverse trio's en combo's en woonde vanaf 1978 definitief in de Deense hoofdstad. In 2006 is Duke Jordan overleden.