Artiest

Paul Anka

  1. Artiestenchevron right
  2. Paul Anka
Met een openhartige liefdesverklaring aan het meisje dat hij kende als babysitter werd Paul Anka in 1957 meteen wereldberoemd. De toen net zestienjarige Anka groeide binnen de kortste keren uit tot één van de grootste tieneridolen in Amerika. Anka verkocht miljoenen platen en schreef later ook hits voor Buddy Holly, Frank Sinatra, Tom Jones en Michael Jackson. De inmiddels 71-jarige Anka is in Amerika nog steeds een grote ster, maar ook ver daarbuiten.

Teleurstelling

Paul Albert Anka wordt op 30 juli 1941 geboren in Canada. Hij is de zoon van Libanese ouders, die een restaurant bezitten in Ottawa. In het restaurant imiteert de kleine Paul al beroemde artiesten, dit tot groot genoegen van de clientèle. Nog voor zijn tiende levensjaar zingt Paul in het plaatselijke kerkkoor en speelt hij piano. Nadat hij Fats Domino en The Platters heeft zien optreden weet Paul precies wat hij later wil worden: een beroemd muzikant. Hij schrijft zijn eigen liedjes en richt op de middelbare school het zangtrio The Bobbysoxers op. Van het geld dat Paul met zingen verdient in lokale dansclubs, reist hij naar Los Angeles in de hoop dat hij daar zijn liedjes kan slijten. Met hulp van zijn oom Maurice neemt Paul zijn eerste plaatje op, 'I Confess'. Maar tot zijn grote teleurstelling wordt het liedje geen hit. Paul is dan pas veertien jaar oud.

Diana

In 1957 maakt Paul een trip naar New York waar hij auditie mag doen voor de beroemde producer/arrangeur Don Costa, de man achter de successen van onder anderen Frank Sinatra en Sammy Davis Jr. Voor Costa zingt hij het couplet en refrein van een zelf geschreven liedje over Diana Ayoub, de kinderoppas op wie hij stapelverliefd is geworden. Costa reageert enthousiast en biedt hem meteen een platencontract aan. Pauls vader komt overgevlogen om het contract voor zijn minderjarige zoon te tekenen. Twee maanden later staat de dan zestienjarige Paul Anka met 'Diana' op de eerste plaats van de Amerikaanse hitlijsten. Ook in de rest van de wereld is het liedje een grote hit. 'Diana' wordt één van de best verkochte singles uit de muziekgeschiedenis.

Johnny Carson

Het geweldige succes van 'Diana' krijgt een vervolg met hits als' You Are My Destiny' (1958), 'Crazy Love' (1958), 'Lonely Boy' (1959), 'Put Your Head On My Shoulder' (1959), 'Puppet Love' (1960) en 'My Home Town' (1960). Eind jaren ‘50 is Paul hét tieneridool van Amerika. Hij toert met Buddy Holly door Australië en schrijft voor de bebrilde rock’n’roll zanger de hit It Doesn’t Matter Anymore. Ook schrijft hij het nummer 'Toot Sweet/It’s Really Love' dat vanaf 1962 ruim 32 jaar lang vijf dagen per week de programmatune is voor The Tonight Show van Johnny Carson.

My Way

Nadat hij het thema schrijft voor de legendarische oorlogsfilm The Longest Day, en daar ook een rolletje in speelt als Amerikaans soldaat, lacht het succes hem in de jaren zestig wat minder hard toe. Andere tieneridolen nemen zijn plaats in, waarna Paul zich steeds meer toelegt op het schrijven van liedjes voor anderen. Zo schrijft Paul de tekst van de door Frank Sinatra uitgevoerde klassieker 'My Way' en componeert hij voor Tom Jones de hit 'She’s A Lady'. In 1963 trouwt Paul met de Libanese diplomatendochter Anne de Zogheb met wie hij vijf dochters krijgt. Ze krijgen allemaal namen die beginnen met een A: Amelia, Anthea, Alicia, Amanda en Alexandra.

Vegas

In 1974 maakt Paul Anka een geslaagde comeback. Met het prachtige '(You’re) Having My Baby', een duet met zijn protegee Odia Coates, scoort hij zijn derde Amerikaanse nummer 1-hit. Daarmee breekt een volgend hoofdstuk aan in zijn carrière. Paul treedt veel op in Las Vegas, vaak met grote big band orkesten. Ondertussen blijft hij platen maken en hits scoren. Zo brengt Paul in 1998 het album Body Of Work uit waarop hij duetten zingt met onder anderen Celine Dion, Frank Sinatra, Tom Jones, Patti Labelle en zijn dochter Anthea.

Michael Jackson

In 2005 maakt Paul het album Rock Swings, waarop hij swingende big band versies zingt van bekende pop- en rockhits zoals 'Eye Of The Tiger', 'Hello' en 'Tears In Heaven'. Het album wordt een enorm succes, waarna een uitgebreide wereldtour volgt. Zo geeft Paul op 13 juli 2007 een fantastisch concert in Ahoy’ Rotterdam. Een jaar later treedt hij voor de tweede maal in het huwelijk, ditmaal met de dertig jaar jongere Zweedse actrice Anna Åberg, met wie hij ook een zoon heeft. Hun huwelijk houdt slechts twee jaar stand. In 2009 wordt het liedje dat Paul ooit samen met Michael Jackson schreef, gebruikt als titel van Jacksons postume bioscoopfilm This Is It. Zowel de film als het liedje worden grote hits. Anno 2012 treedt Paul Anka nog steeds op. Zo was hij onlangs nog in Europa voor een aantal shows en staan in zijn agenda concertdata tot ver in het volgende jaar. “I just couldn't get anyone to sing my songs, so I had to sing my own tunes,” aldus Paul Anka.