Artiest

John Mclaughlin

  1. Artiestenchevron right
  2. John Mclaughlin
John McLaughlin, ook wel bekend als Mahavishnu John McLaughlin, is een Engelse gitarist, bandleider en componist. Zijn muziek bevat jazz, Indiaas klassiek, fusion, flamenco en westers klassiek.

Miles Davis

John McLaughlin (1942, Engeland) speelt als 11-jarige op zijn gitaar en is aanvankelijk geïnspireerd door blues en swing. In de jaren 60 speelt hij met verschillende artiesten waaronder de freejazzmusicus Gunter Hampel. McLaughlin's debuutalbum heet Extrapolation (1969). Als McLaughlin naar New York verhuist komt hij in de gelegenheid om met Miles Davis te spelen op de platen In a Silent Way en Bitches Brew.

Mahavishnu Orchestra

In 1971 richt McLaughlin de groep Mahavishnu Orchestra op. De groep met een sterk jazzrock geluid waar improvisaties een belangrijke rol spelen produceert drie albums. na het uiteenvallen van de groep in 1973 gaat mcLaughlin een samenwerking aan met Carlos Santana. In 1974 komt er een nieuwe Mahavishnu Orchestra maar houdt slechts een jaar stand. In de jaren 80 zet hij voor de derde keer het Mahavishnu Orchestra op.

Shakti

McLaughlin verrast de muziekwereld net een heel nieuwe wending. Niet alleen bespeelt hij de akoestische gitaar maar gaat een samenwerking aan met gerenommeerde Indiase musici en maakt een interessante mix tussen jazz, rock en Indiase muziek. Daarna formeert hij de One Truth band en gaat hij een samenwerking aan met Al DiMeola en Paco de Lucia. Sinds 1993 toert hij rond met zijn rockjazztrio. In zijn productieve leven heeft hij talloze platen uitgegeven bij verschillende labels waaronderColumbia, Warner Bros en Verve.Op het North Sea Jazz 2011 speelt hij met de 4th Dimension. In het album To The One dat hij met The 4th Dimension in 2010 heeft uitbracht laat McLaughlin zich inspireren door John Coltrane's A Love Supreme.