Artiest

Crispian St. Peters

  1. Artiestenchevron right
  2. Crispian St. Peters
Crispian St. Peters is een Britse popzanger die eind jaren zestig op het hoogtepunt van zijn roem zat. Hij is vooral bekend van zijn hit 'The Pied Piper' uit 1966.

Robin Peter Smith

Crispian St. Peters wordt op 5 april 1939 geboren als Robin Peter Smith. De Brit groeit op in Swanley, Kent. In zijn jonge jaren speelt St. Peters vooral in onbekende bands in Engeland.

Bands

 Als lid van The Hard Travellers maakt hij in 1956 zijn debuut op het podium. Daarna zal hij optreden met onder meer The Country Gentlemen, Beat Formula Three en Peter And The Wolves. In laatstgenoemde band maakt hij in 1964 zijn eerste commerciële opname.

Singles

St. Peters tekent in 1965 een contract bij Decca Records. Zijn eerste twee singles, 'Invecto Show' en 'At This Moment'  zijn geen groot succes. Een jaar later scoort hij met 'You Were On My Mind' wel een hit in het Verenigd Koninkrijk.

'The Pied Piper'

Zijn vierde single, 'The Pied Piper', bereikt ook het Amerikaanse publiek. Het nummer belandt op de vierde plaats in de Billboard Charts en haalt ook in Groot Brittannië de Top 10. Het succes van 'The Pied Piper' is het hoogtepunt in St. Peters' carrière. 

LP

Met Follow Me brengt St. Peters in 1967 zijn eerste LP uit. Drie jaar later wordt hij echter gedumpt door Decca Records. Onder het label Square Records brengt St. Peters nog verschillende platen uit. Het succes van 'The Pied Piper' zal nooit meer geëvenaard worden.

Gezondheid

Na een hartaanval in 1995 komt de muzikale carrière van de zanger op een laag pitje te staan. Zes jaar later gaat St. Peters definitief met pensioen. Door verschillende longontstekingen is hij te ziek om nog op te treden. 

Nummers van Crispian St. Peters