Artiest

The Shadows

  1. Artiestenchevron right
  2. The Shadows
Engelse rock ’n rollband die vanaf de jaren ’50 actief is en die ook bekend is als begeleidingsband van Cliff Richard. In de allereerste jaren is Richard zelfs gewoon een van de leden van de groep die zich dan nog The Drifters noemt. Hun instrumentale solo-nummers zijn goed voor een aantal grote hits.

Cliff Richard krijgt een platencontract maar zijn band dient dan wel een aantal bezettingswisselingen door te voeren. Onder meer gitarist Hank Marvin krijgt een plek in de groep. Ze maken een aantal singles die niet succesvol zijn.

Films

De instrumentale single ‘Apache’, uitgebracht door The Shadows, bereikt in 1960 wel de hoogste plaatsen van de hitlijsten. De jaren daarna verschijnen zowel instrumentale singles als door Richard gezongen songs. Samen met Richard spelen ze onder meer in de films The Young Ones, Summer Holiday en Finders Keepers.

Songfestival

In 1975 doen The Shadows mee aan het Eurovisie Songfestival. Ze worden tweede, na de Nederlandse groep Teach In. Tot op de dag van vandaag treedt de band op en brengen ze platen uit. In wisselende bezettingen, maar bijna altijd rond de kern van The Shadows: Hank Marvin, Bruce Welch en Brain Bennett.