Artiest

fDeluxe

  1. Artiestenchevron right
  2. fDeluxe
fDeluxe bestaat uit St.Paul, Susannah Melvoin, Jellybean Johnson en Eric Leeds. Hun peetvader Prince heeft ze de herkenbare klank meegegeven. Het is vooral funk dat de klok slaat bij fDeluxe.

De band is geformeerd door Prince onder de naam The Family vlak na het uitbrengen van de film Purple Rain in 1984 en sinds 2009 heet het kwartet muzikanten fDeluxe.

Peetvader Prince

De vier leden zijn allen ontdekt door Prince. Zo wordt St. Paul, echte naam Paul Peterson, op 19-jarige leeftijd al ontdekt door hem en mag Paul meespelen in de film Purple Rain (1984). Zangeres Susannah Melvoin speelt vanaf midden jaren '80 samen met tweelingzus Lisa in de begeleidingsband van Prince The Revolution. Ze krijgt zelfs een relatie met Prince en de twee zijn enige tijd verloofd. Muzikale
alleskunner Jellybean Johnson is als drummer één van de grondleggers van de typische Minneapolis Sound van Prince en heeft op meerdere projecten en albums meegespeeld van Prince. Saxofonist Eric Leeds speelt lange tijd mee in The Revolution en is o.a. bekend instrumentale Madhouse project van Prince.

The Family-periode

Het zelfgetitelde album The Family bevat een mix van funky popnummers, soulvolle ballads en new wave liedjes. Het bekendste werk is het door Prince geschreven nummer 'Nothing Compares 2 U' dat een wereldhit wordt in 1990 door de cover van Sinead O'Connor. Het debuutalbum is pas net een jaar uit als de band alweer ter ziele is in 1985. The Family heeft tegenwoordig een culstatus bereikt en veel muzikanten spreken met groot respect over de band, waaronder Rahsaan Patterson en Paul McCartney. The Roots-drummer Questlove omschrijft het album als het meest ongewaardeerde funk-album aller tijden.

Andere naam en nieuw album

Ook al heeft Prince zelf de band samengesteld de naam mag niet meer worden gebruikt door het viertal muzikanten. Dus wordt The Family opgeheven en is fDeluxe geboren. Het nieuwe album ‘Gaslight’ komt uit in 2011 en ze bewijzen dat ze nog altijd de funky Minneapolis Sound van hoog kwaliteit kunnen leveren.