Artiest

Manolito Y Su Trabuco

  1. Artiestenchevron right
  2. Manolito Y Su Trabuco
De Cubaan Manolito Simonet richt in 1993 Manolito y su trabuco op: een groep die salsa, mambo, cha cha-cha en de blazers uit de jazz tot één swingend geheel weet te versmelten.

De in Camagüey geboren Manolito Simonet speelt al vanaf zijn zesde jaar percussie. Later speelt hij daarbij ook keyboards en piano, puur om eigen nummers te kunnen componeren. Hij maakt onder andere deel uit van het Orquesta Inspiracion en Lagrimas Negras (een rockgroep met blazers) en hij leidt 7 jaar lang het Orquesta Maravillas de Florida (een Charanga orkest).Na zijn carrière in de Cubaanse salsa vindt hij het tijd om iets nieuws te proberen. In 1993 richt Manolito de groep 'Manolito y su trabuco' op, wat zoiets betekent als Manolito en zijn fijne mix.

Alle leden van de 'Trabuco' zijn leerlingen van de Staats Kunstacademie van Cuba, waar zij gratis studeren. En de meeste speelden daarnaast ook al bij Manolito in het Orquesta Maravillas. Naast de huidige bezetting van een Charanga orkest wilde hij instrumenten als viool en fluit in zijn muziek horen. Een aparte combinatie maar het swingt en dus slaat het aan in Cuba. Al snel volgt een album, uitgebracht onder Egrem, het staatslabel van Cuba.

In 1996 verschijnt het tweede album 'Contra todos los pronosticos' (tegen alle verwachtingen in) wat voor een internationale doorbraak zorgt.Manolito bewijst zijn talent als veelzijdig componist die zowel zijn klassieken kent als voor vernieuwing zorgt. Zijn invloeden haalt hij volgens eigen zeggen uit verschillende soorten artiesten als Celia Cruz, Chick Corea, Oscar Peterson en Cheo Feliciano. Hij weet salsa, mambo en cha cha-cha en de blazers uit de jazz tot één swingend geheel te versmelten en geeft een nieuwe draai aan oude dansnummers.

De groep bestaat uit Manolito zelf achter de piano, drie zangers en een muzikale begeleiding bestaande uit een viool, een cello, twee trompetten, twee trombones, een fluit, een synthesizer, bas en drums. De drie zangers uit de formatie hebben allemaal een compleet andere stijl, wat de afwisseling zeer ten goede komt. Zo klinkt één van de zangers als een romantische Marc Anthony en waagt de ander zich aan de meest ritmische dansnummers.