Artiest

Fluitsma & Van Tijn

  1. Artiestenchevron right
  2. Fluitsma & Van Tijn
Succesvol schrijvers- en producersduo dat vanaf de jaren '80 verantwoordelijk is voor groot aantal Nederlands- en Engelstalige hits. Jochem Fluitsma en Eric van Tijn zijn het brein achter Mai Tai en de jongensgroep Caught In The Act (in Duitsland meer dan 2 miljoen verkochte platen) en schrijven songs voor Henk Westbroek, Ruth Jacott en Edsilia Rombley.

In 1996 bereiken twee songs van hun hand de hoogste regionen van de hitlijsten: ‘Ademnood’ gezongen door Linda Roos en Jessica (uit Goede Tijden Slechte Tijden) en ‘15 Miljoen Mensen’ dat onder hun eigen naam uitkomt. Het laatste nummer is oorspronkelijk afkomstig uit een commercial voor de Postbank. In 2002 is Eric van Tijn te zien als jurylid van het immens populaire TV-programma Idols.

Platen maken

Eric van Tijn wordt op 2 november 1956 in Amsterdam geboren. Zijn vader is geluidstechnicus en Eric groeit letterlijk in zijn studio op. Eric wil vanaf jongs af aan niets anders dan platen maken. In zijn schoolperiode speelt hij in verschillende bandjes. Na het atheneum gaat hij naar het Conservatorium waar hij compositie, arrangeren en piano studeert. In die tijd maakt hij al zijn eerste productie: een (reclame) single met Patricia Paay, waar er 50.000 van verkocht worden (goed voor goud).

Songfestival

Het is het begin van de uiterst succesvolle samenwerking met Jochem Fluitsma. In 1998 wint Edsilia Rombley het Nationaal Songfestival met 'Hemel En Aarde' , een compositie van Fluitsma en Van Tijn. Later dat jaar wordt de zangeres met dit nummer vierde op het Eurovisie Songfestival in Ierland. Vijf jaar later produceren Fluistma & Van Tijn 'Step Right Up', de debuutsingle van Idols-winnaar Jamai. Dan heeft het duo meer dan 50 hits in Nederland op zijn naam staan.

Nummers van Fluitsma & Van Tijn