Artiest

Al Jarreau

  1. Artiestenchevron right
  2. Al Jarreau
Amerikaanse zanger die met zijn opvallende zangstijl een fraaie hit scoort met 'Roof Garden', afkomstig van de lp Breakin' Away uit 1981. De in 1940 geboren Al Jarreau is regelmatig te zien op jazzfestivals over de gehele wereld.
Scat

Alwyn Lopez "Al" Jarreau (Milwaukee, Wisconsin, 12 maart 1940) is een Amerikaans jazz- en popzanger. Al Jarreau staat bekend om zijn vaak geïmproviseerde scatzang en het vermogen om muziekinstrumenten met zijn stem na te bootsen, waaronder gitaar en percussie. Jarreau is de enige zanger die in drie categorieën van de jazz-pop en R&B polls heeft gewonnen en eveneens de winnaar is van vijf grammy awards.

Carrière

Voor velen is hij bekend door zijn grote hit in de jaren 80 'Roof Garden'. Hij begon zijn carrière al begin jaren zestig als zanger in een trio met pianist/producer George Duke.  In 1975 wordt hij ontdekt door een talentscout van Warner Brothers. Datzelfde jaar wordt het album We Got By uitgebracht. Het album wordt goed ontvangen door critici en geeft hem internationale faam. Ook Glow uit 1976, zijn tweede album, doet het goed. Al Jarreau breekt pas echt door met zijn derde album, Look to the Rainbow uit 1977 waarop onder andere een uitvoering van "Take Five" staat. Breakin' Away (1981) is zijn best verkochte album. Op dit album staat de hit "Roof Garden" en het nummer "We're in This Love Together".

Al Jarreau in Nederland

In 2008 trad hij op tijdens het North Sea Jazz Festival in Rotterdam en kreeg hij de Edison Lifetime Achievement Award uitgereikt. 

Gezondheidsproblemen

Op 22 juli 2010 raakt hij tijdens zijn tournee door Japan en Europa onwel. In het Franse Gap wordt hij met ademhalingsmoeilijkheden in een ziekenhuis opgenomen en de dag erna is de situatie kritiek. Nadat de 70-jarige naar een ziekenhuis in Marseille is overbracht verbetert zijn situatie, die wordt toegeschreven aan oververmoeidheid. Hij krijgt longproblemen en hartproblemen en gaat het rustiger aan doen. In juli 2012 zei hij niet meer te vrezen voor zijn gezondheid.