Artiest

No Doubt

  1. Artiestenchevron right
  2. No Doubt
Amerikaanse band die eind jaren '90 doorbreekt met 'Just A Girl'. Met 'Don't Speak' scoort No Doubt een nummer 1-hit. In zowel Nederland als de Verenigde Staten. Ook de singles 'Ex-Girlfriend' en 'Hey Baby' worden hits. In 2002 is Gwen Stefani te horen op de nummer 2-hit 'Let Me Blow Your Mind' in een duet met girl-rapper Eve, de inleiding van haar solo-succes in de volgende jaren.

No Doubt wordt eind jaren '80 opgericht door broer en zus Stefani en John Spence, de oorspronkelijke leadzanger. Een jaar na de oprichting lijkt de band alweer aan zijn eind: Spence pleegt zelfmoord. Maar de overige bandleden besluiten eindelijk door te gaan, overtuigd dat Spence dat gewild zou hebben. 

Just A Girl

Bijna 10 jaar later breekt No Doubt pas door met de single 'Just A Girl'. De single haalt in Amerika de top 10 en ook in andere landen wordt het nummer een hit. Het singlesucces zorgt ervoor dat het derde No Doubt-album Tragic Kingdom (1995) een jaar na de release alsnog op nummer 1 in de Amerikaanse Billboard 200 belandt. Eric heeft de band inmiddels verlaten om als animator bij de Simpsons te gaan werken.

Middelpunt

Zangeres Gwen Stefani wordt het middelpunt van de ska/new wave band en de pers vergeet bijna dat er nog drie andere bandleden zijn (Tom Dumont, Adrian Young en Tony Kanal). Na 'Just A Girl' verschijnt de single 'Don't Speak' en ook dit nummer wordt een hit. Het nummer gaat over de verbroken relatie van Gwen en bassist Tony, een wapenfeit waar de pers bovenop duikt. Gwen siert regelmatig de covers van tijdschriften en dit neemt de band op de hak met de video van 'Don't Speak'. 

Jamaica

In 2000 komt het langverwachte vervolg op Tragic Kingdom uit. Het album Return to Saturn bevat niet zoveel potentieele hits als zijn voorganger, maar het is een volwassener album. ('Ex-Girlfriend' wordt overigens een grote hit.) No Doubt heeft zichzelf met dit album als doel gesteld te groeien als songwriters en instrumentaal niet over te produceren (hetgeen vaak gebeurt met opvolgers van succesalbums). Vrijwel direct na het uitbrengen van Return To Saturn begint No Doubt aan Rock Steady. Het album wordt gedeeltelijk opgenomen op Jamaica. De band wordt gesteund door producers als Neptunes en William Orbit (bekend van zijn werk met Madonna). Ook krijgen Gwen Stefani en haar mannen creatieve input van o.a. Prince en Nellee Hooper (ook hij werkte met Madonna). De single 'Hey Baby' wordt in zowel Europa als in de Verengide Staten een grote hit. 

Vertrek en terugkeer

Stefani besluit, na haar huwelijk met Gavin Rossdale van Bush, een solocarrière te beginnen en No Doubt belandt in een pauze voor onbepaalde tijd. Gwen Stefani's solo-albums zijn een groot succes, met hits als 'Hollaback Girl', 'Wind it Up' en 'The Sweet Escape'. Ook werkt ze aan LAMB, haar kledinglijn. In 2009, zeven jaar na het uitkomen van RockSteady, komt No Doubt weer samen voor een reunietour met de band Paramore in het voorprogramma.