Artiest

The Jets

  1. Artiestenchevron right
  2. The Jets
Utrechtse beatformatie die in de jaren zestig - beinvloedt door indorock - in het leven wordt geroepen en zich toelegt op instrumentale rock. In 1966 neemt de groep een gezongen nummer op. Het resultaat, ‘Pied Piper’ blijkt een hit. De groep komt in 1983 weer bij elkaar en is anno nu nog steeds actief in het live-circuit.
The Jets gaan van 1960 tot 1963 nog door het leven als The Rocking Explosives, een instrumentale, door indorock beinvloedde rock’n’rollband. Het echte succeszverhaal begint wanneer platenlabel Phonogram een instrumentale versie van Shirley Bassie-nummer Goldfinger - uit de gelijknamige James Bond-film - op de Japanse markt wil brengen. The Jets happen toe en nemen het nummer op. Daarvoor moeten ze daar wel de bandnaam vervangen in The Goldfingers, aangezien er in Japan al een band bestaat met de naam The Jets. Het wordt daar een enorm succes en ook in Nederland slaat de single aan.

Peter Koelewijn

Na het grote succes in Japan, wordt er in Nederland ook een hit geschreven in de vorm van ‘Pied Piper’. Men werkt vervolgens met Peter Koelewijn en begeleidt Bonny St. Claire op haar eerste single ‘Tame Me Tiger’, maar daarna wordt het stil rond The Jets.

Reünie

In 1983 duikt de groep weer op met een reünieplaat. Ook Peter Koelewijn raakt weer betrokken bij de band en schrijft eind jaren tachtig een aantal nummers voor de The Jets. Ondertussen speelt de band veel en vaak; vooral op sixties-feesten.