Artiest

Terry Bozzio

  1. Artiestenchevron right
  2. Terry Bozzio
De legendarische drummer die zelf zijn 62 (!) delige drumstel bouwde om zijn ideeën te kunnen verwezenlijken.
Terry Bozzio begon zijn professionele carrière nadat hij afstudeerde aan het College of Marin in 1971. De klassiek geschoolde slagwerker was aanvankelijk actief in ondermeer de jazzscene totdat hij in 1974 werd gevraagd om met Frank Zappa te spelen. De samenwerking resulteerde in tien studio-albums, de film 'Baby Snakes' en drie wereldtournees.

The Black Page

De compositie 'The Black Page' is wellicht het bekendste voorbeeld van de baanbrekende speltechniek van deze slagwerker die van grote invloed is geweest (en nog steeds is) op een volgende generatie van muzikanten en drummers. Even indrukwekkend zijn de drumpartijen op Heavy Metal Be Bop van de Brecker Brothers (1977) of bijvoorbeeld Guitarshop (1989). In 1979 vormt Bozzio met Bill Bruford, Allan Holdsworth en Eddie Jobson de groep UK. Als bandleider, componist en producer oogstte Bozzio in de jaren tachtig veel succes met 'Missing Persons'.

Melodisch

Terry Bozzio viel altijd al al op door zijn intense en spirituele drumstijl, waarbij hij complexe, vaak polyritmische patronen tot een geheel smeed. Tot op heden blijft Bozzio de grenzen van zijn kunnen verleggen. Sinds de jaren negentig heeft Bozzio zich vooral, zij het niet exclusief, geprofileerd als solodrummer. Inmiddels heeft hij vier soloalbums uitgebracht waarop enkel slagwerk te horen is en verzorgt hij met regelmaat soloconcerten. Hiertoe ontwikkelde hij een 62-delig drumstel waarvan de toms chromatisch gestemd kunnen worden. Dit stelt Bozzio in staat om ook 'melodisch' te kunnen drummen waarbij hij gebruik maakt van ostinatos. Zelf refereert hij aan zijn drumstel als zijn eigen 'microkosmisch orkest'.Bij Bozzio ligt de nadruk niet alleen op de vernieuwing van zijn eigen spel, maar ook op het plaatsen van slagwerk in een onconventionele setting getuige het album 'Chamberworks', een compositie voor slagwerk, blazerskwintet en strijkerskwartet.

Missie

Het lijkt Bozzio's missie te zijn om te laten zien hoe slagwerk aangewend kan worden om er ritmisch en melodisch (en als het aan hem ligt wellicht ook harmonisch?) muziek mee te kunnen maken.Onder de artiesten en bands waarmee Bozzio zijn vele illustere namen, zoals Robbie Robertson, Mick Jagger, Dweezil zappa, Jeff Beck, Chad Wackerman,  Group 87, Steve Vai en Duran Duran.