Artiest

Sarah Vaughan

  1. Artiestenchevron right
  2. Sarah Vaughan
Sarah Lois Vaughan (Newark, 27 maart 1924 – Los Angeles, 3 april 1990) was een Amerikaanse jazzzangeres, die samen met Billie Holiday en Ella Fitzgerald tot de grootsten in haar genre wordt gerekend.

Kerk

Vaughans ouders waren beiden muzikanten; zij begon met zingen in kerkkoren en ze deed mee aan vele talentenjachten. Haar deelname aan talentenjachten trok de aandacht van Earl Hines bij wiens big band ze begin jaren 40 zangeres werd. Al snel ging ze werken met Billy Eckstine. Eckstine en Vaughan werkten vervolgens enige tijd samen met Dizzy Gillespie en Art Blakey maar in 1945 ging Vaughan solo optreden. Bekende nummers uit die periode zijn Tenderly, Lover man en It's Magic.

Hit

Tijdens de eerste twee decennia van haar carrière werden heel wat van haar nummers hits, maar ze moest wachten tot 1959 voordat ze de klapper maakte, een miljoenenhit: 'Broken Hearted Melody'. Voor jazzliefhebbers was dit in die tijd overigens meer een popnummer dan een jazznummer. Vaughan bleef platen uitbrengen en optreden tot de vroege jaren 80 en werkte met grootheden als Miles Davis en Quincy Jones.