Artiest

Joshua Redman

  1. Artiestenchevron right
  2. Joshua Redman
Saxofonist Joshua Redman is een van de belangrijkste exponenten van de neo-bop. Deze bolleboos van de jazz studeerde rechten aan de gerenommeerde Harvard University, maar koos uiteindelijk toch voor zijn grote liefde jazz.

Thelonious Monk Competition

Als hij in 1991 de Thelonious Monk International Jazz Saxophone Competition wint, gaat het snel met Redman. Hij speelt mee op een album van zijn beroemde, saxofoon spelende vader Dewey Redman en maakt in 1993 zijn debuut-cd. Hierna maakt hij in uiteenlopende bezettingen nog elf albums en speelt ook mee op een aantal befaamde popalbums. In 2007 kwam de cd Back East uit en met die titel verwees hij naar de klassieker Way Out West die zijn voorbeeld Sonny Rollins in 1957 maakte.

Trio

Begin dit jaar kreeg hij de handen op elkaar voor Compass dat eigenlijk een logisch vervolg is op Back East. De laatste jaren is Redman vooral bezig om zijn trioformatie verder uit te bouwen. Het spel van de Amerikaan kenmerkt zich met name door de rust en de toegankelijkheid van zijn melodieën. Nooit krijg je het idee dat Redman tot het uiterste moet gaan om het beste resultaat te krijgen. Bassist Reuben Rogers en drummer Greg Hutchinson completeren zijn trio op dit festival.Bron: North Sea Jazz