Artiest

Golden Earring

  1. Artiestenchevron right
  2. Golden Earring
Een van de succesvolste bands uit Nederland. Golden Earring scoort verschillende decennia hits, waaronder de nummer 1-hits 'Radar Love', 'Twilight Zone' en 'When The Lady Smiles'. Ook in de Verenigde Staten weten de heren een aantal grote hits te scoren.

Wanneer de Haagse buurjongens George Kooymans en Rinus Gerritsen begin jaren ’60 een bandje beginnen , kunnen ze niet vermoeden dat de Golden Earring met meer dan 25 elpees in zo’n 30 jaar zou uitgroeien tot een instituut in de Nederlandse popwereld. Ze zijn vaderlands meest succesvolle en vooral langst meedraaiende rockgroep. In de jaren '60 ontpoppen de Golden Earrings (zoals ze toen heetten) zich tot de meest succesvolle vertegenwoordiger van de Haagse beatscene. In 1965 scoren de jongens hun eerste top 10 hit met de single ‘Please Go’. 

Barry Hay

De band bestaat oorspronkelijk uit George Kooymans (gitaar en zang), Rinus Gerritsen (bas, zang), Hans Van Herwerden (gitaar) en Fred Van Der Hilst (drums). Wanneer ‘Please Go’ in de hitlijsten belandt, worden Kooymans en Gerritsen bijgestaan door Frans Krassenburg (zang), Peter De Ronde (gitaar) en Jaap Eggermont (drums). In 1966 vervangt Barry Hay zanger en gitarist Krassenburg. In de jaren '70, breekt voor Golden Earring (de naam was in ’69 met één letter ingekort) een bloeiperiode aan. 

Radar Love

In tegenstelling tot vele andere groepen houdt de band de vinger aan de pols van de tijdgeest. In 1972 wordt Golden Earring zelfs gevraagd mee op tournee te gaan met The Who. Golden Earring ontwikkelt een eigen, energieke rocksound die het zowel in eigen land, als bij vlagen elders goed doet. In 1974 staat de Haagse rockband in de Britse en Amerikaanse hitlijsten met de hit ‘Radar Love’. Toch kunnen de jongens zich niet van een definitief buitenlands succes verzekeren en zijn er meerdere momenten geweest dat ze het bijltje er bij neer willen gooien. 

When The Lady Smiles

Misschien is dat wel te wijten aan de constant veranderende line-up van de band. Inmiddels is drummer Eggermont vervangen door Sieb Warner. Die een album later weer plaats moet maken voor Cesar Zuiderwijk (die nu nog steeds achter de trommels zit). In de jaren ’80 doet Golden Earring nog een laatste gooi naar Amerikaans succes met de single ‘When The Lady Smiles’ (met de door Dick Maas geregisseerde videoclip). Hoewel de clip meerdere malen per dag op de Amerikaanse muziekzenders te zien is en heel hoog in de tipnotering komt, blijft ‘When the Lady Smiles’ in de States op nummer 76 hangen. 

Documentaire

Golden Earring lanceert in de jaren '90 met een akoestisch album één van haar best verkopende titels, maar houdt zich intussen bewust verre van nostalgische evenementen als back-to-the-60 festivals. Desalniettemin, hoe ouder de mannen worden, hoe meer aanzien ze kweken en hoe meer mensen op hun concerten afkomen. In 1999 doet de band ter promotie van het album Paradise In Distress een uitgebreide toer en gaat er tijdens het 19e Nederlands Filmfestival een documentaire over de mannen in première.

In Don't Stop The Show wordt aan de hand van concertfragmenten, interviews en archiefmateriaal een beeld geschetst van de Haagse popgroep. De docu is later in bioscopen door het hele land te zien.Maar de verdiensten van Barry, George, Rinus en Cesar zijn inmiddels niet alleen op de eigen platen terug te horen. Met name Barry Hay en George Kooymans zetten zich regelmatig in voor jong talent, van Bojoura en Earth & Fire tot Anouk.

Greatest hits

De band brengt in 2000 een greatest hits cd uit: The Devil Made Us Do It. Het blijft qua nieuw materiaal een tijd lang stil rond de band, maar in 2003 verschijnt uiteindelijk de single 'Albino Moon' van het album Milbrook USA. Zanger Barry Hay neemt in 2005 een duet op met zangeres Beth Hart. Golden Earring staat dat jaar ook op Pinkpop. In juni 2007 treedt de band op in Keulen, Duitsland voor 'Rockpalast', een muziekshow van de Duitse tv zender WDR. Bewijs dat ook het buitenland de band nog lang niet vergeten is. Anno 2007 is Golden Earring nog lang niet uitgespeeld, gezien het goed gevulde tourschema van deze onverwoestbare band.

Tits 'N Ass

Golden Earring bestaat in 2012 precies 50 jaar. Dat wordt gevierd met het eerste album in negen jaar. In mei 2012 brengen de rocktitanen het nieuwe album Tits 'N Ass uit. Veertien nieuwe liedjes staan er op, waarvan 'I Still Got The Keys From My First Cadillac' de eerste single is.