Artiest

Five Americans

  1. Artiestenchevron right
  2. Five Americans
Deze opgewekte garage/popgroep uit Dallas, Texas maakt midden jaren ’60 vooral naam met de single ‘Western Union’. De groep is geen lang leven beschoren: al in 1969 - nauwelijks vier jaar na oprichting - stopt Five Americans.

The Mutineers

Het duo Mike Rabon (gitaar) en John Durill ontmoet elkaar begin jaren ’60 op school. Een gedeelde voorliefde voor rock’n’roll zorgt ervoor dat de heren al snel een band formeren. Onder de naam The Mutineers wordt in 1963 al een eerste single opgenomen, maar het echte succes volgt pas wanneer de band een contract tekent en de naam verandert in Five Americans.Met ‘I See The Light’, de eerste single onder de nieuwe naam, weet de groep een eerste gooi naar de hitparade te doen. Met ‘Wester Union’ scoort de groep echter een enorme - internationale - hit.

The Ventures

Problemen met het platenlabel - het kleine Abdnor - neemt Five Americans het wind uit de zeilen. Als ook Durill opstapt, is het met de band al snel gedaan. Durill schrijft daarna nog nummers voor zowel Cher als Merle Haggard en wordt gevraagd om The Ventures - notabene een grote invloed op Five Americans - op het podium te versterken. Mike Rabon probeert het solo en maakt een plaat. Helaas voor hem zet het platenlabel in op een andere grote troef: Elton John. Rabon richt zich vervolgens op een ander vakgebied, behaalt een diploma en wordt uiteindelijk docent.

Nummers van Five Americans