Artiest

Kenny Clarke

  1. Artiestenchevron right
  2. Kenny Clarke
Kenny Clarke, volledige naam Kenneth Clarke Spearman, was een Amerikaanse jazzdrummer (1914-1985). Hij was een van de aanstichters van de bebop.

Vele instrumenten

Kenny Clarke kwam uit een muzikale familie. Op de middelbare school leerde hij verschillende instrumenten, waaronder piano, trombone, drums en vibrafoon bespelen.

Off-beat

In 1939 begon hij samen met trompettist Dizzy Gillespie te experimenteren met nieuwe ritmes die een stuk lastiger te doorgronden waren waren. In een serie jamsessies ontwikkelde hij typische off-beat accenten die hij op basdrum en snarentrommel speelde. Dit leverde hem de bijnamen Klook en Klook-Mop op. Hij zou de eerste drummergeweest zijn die de bekkens gebruikte voor het aangeven van het ritme. In 1951 was hij een van de medeoprichters van het Modern Jazz Quartet.

Parijs

Vanaf 1956 was hij werkzaam in Parijs. In Europa speelde Kenny Clarke samen met vele bekende Europese en Amerikaanse jazzartiesten. In 1957 speelde hij samen met onder meer Miles Davis op de soundtrack van de speelfilm Ascenseur pour l'echafaud. Kenny Clarke bleef in Europa wonen. Hij overleed in Parijs in 1985.