Artiest

The Wombats

  1. Artiestenchevron right
  2. The Wombats
The Wombats is een britpopband uit het Engelse Liverpool. Het vrolijke trio bestaat uit Dan Haggis (zang/drums), Matthew Murphy (zang/gitaar/toetsen) en tenslotte Tord Overland-Knudsen (bas/zang), de enige Noor in het gezelschap. Met het debuutalbum The Wombats Proudly Present: A Guide To Love, Loss & Desperation (2007) hebben ze er wereldwijd een grote schare fans bij.

De prettig gestoorde jongens leren elkaar in 2003 kennen op Paul McCartney's Liverpool Institute of Performing Arts (LIPA), een bekende kunstacademie in Engeland. Als ze voor het eerst op gaan treden, hebben ze nog geen bandnaam. Omdat ze elkaar altijd betitelen als 'stupid wombats', besluit Haggis om de band ernaar te vernoemen. En The Wombats zijn geboren.

14th Floor Records

Beginnend met vele kleine shows, mogen ze op een gegeven moment in de Londense pub Lark in The Park optreden. Daar spelen ze de sterren van de hemel, en The Wombats krijgen ineens vele aanbiedingen van verschillende labels. Ze kiezen uiteindelijk voor 14th Floor Records.

Beijing

Later worden ze door LIPA geselecteerd om naar China te reizen voor een optreden op een festival in Beijing. Spelen voor 20.000 man is nog eens wat anders dan de paar honderd man die ze gewend zijn tijdens hun vele optredens op schoolfeesten en in kroegen.

Energiek

Met hun energieke, frisse muziek en hun gekke performance zijn ze al gauw geliefd bij het publiek. Het doel van The Wombats is dan ook om iedere avond een zaal van begin tot eind in beweging te houden. En dat lukt ze ook.

Album

Girls, Boys and Marsupials is de eerste plaat die verschijnt (2006). Helaas voor de fans is deze alleen in Japan verkrijgbaar. Hierna komt het succesvolle album The Wombats Proudly Present: A Guide To Love, Loss & Desperation uit (2007).

Inspiratie

Voor de nummers putten The Wombats inspiratie uit verschillende gebeurtenissen uit het dagelijkse leven. Zo zorgde een akkefietje op de dansvloer voor het liedje 'Backfire At The Disco' en hebben ze de film The Holiday gebruikt als inspiratiebron voor het nummer 'Kill The Director'.

Joy Division

In de populaire single 'Let's Dance To Joy Division' (2007) refereren ze aan de legendarische band Joy Division, waar ze grote fans van zijn. Het vrolijke nummer wordt zelfs op de Britse radio gedraaid door Peter Hook (bassist Joy Division en New Order).

Paradiso

Ook in Nederland vergaart de band steeds meer bekendheid. Zo treden ze in november 2007 op in de Utrechtse Ekko en in de Amsterdamse poptempel Paradiso. In laatstgenoemde zaal spelen ze op het London Calling festival, een festival dat in het  teken staat van upcoming Britse bands.

Moving To New York

Na het populaire 'Let's Dance To Joy Division' en 'Kill The Director' is 'Moving To New York' de volgende single die verschijnt (januari 2008). Het nummer is ook afkomstig van het album The Wombats Proudly Present: A Guide To Love, Loss & Desperation.

The Wombats Proudly Present: This Modern Glitch 

'Tokyo' is in september 2010 de eerste single van het tweede album The Wombats Proudly Present: This Modern Glitch dat eind 2010 uitkomt. "We've approached this album slightly differently from the last," legt drummer Dan Haggis uit. "Whereas the first album was practically recorded live with a few overdubs, this time round we've had the time to really play with the sonics." Eind 2010 komt 'Jump Into The Fog' uit, de tweede single van het album.