Artiest

Bob James

  1. Artiestenchevron right
  2. Bob James
Bob James komt uit Marshall, Missouri. Hij is een beroemde jazz gitarist, componist en producer en heeft gewerkt met vele artiesten. Ook maakte hij deel uit van Fourplay.

Ontdekking

Het was 1963 toen Bob James speelde op het Notre Dame Jazz Festival en ontdekt werd door niemand minder dan Quincy Jones. Deze wilde een album met James maken. En dat gebeurde: Bold Conceptions kwam datzelfde jaar uit. Het voert te ver om alle albums van James te bespreken; hij bracht 36 albums uit in vier decennia!

Taxi

James speelde met vele artiesten en componeerde vooral ook voor vele anderen, zoals bijvoorbeeld Hank Crawford en Grover Washington. Hij bracht ook nog solo-albums uit; de eerste daarvan was "One". In de jaren 70 richtte James zijn eigen label op, Tappan Zee Records. Hij bracht het album "Touchdown" uit onder dat label, met de enorme hit "Angela", wat de themesong was van de film Taxi.

Lifetime Achievement

Ontelbare albums en samenwerkingen later, met vele artiesten, kijkt James terug op een carriere die nog niet ten einde is gekomen. Hij sleepte een Grammy in de wacht voor het album "Double Vision" met David Sanborn. Hij werd meerdere keren genomineerd voor Grammy's. Hij richtte de groep Fourplay op waar hij ontzettend vaak mee optrad. En hij won in 2006 de George Benson Lifetime Achievement Award bij de Canadian Smooth Jazz Awards. En het einde van Bob James' loopbaan is nog niet in zicht!