Artiest

Magma

  1. Artiestenchevron right
  2. Magma
De Franse groep Magma is het geesteskind van Christian Vander, een briljante drummer met een bevlogen fantasie en een onverzettelijke drang om te scheppen. Magma belichaamt Vanders muzikale genie alsook diens mythische visioenen over de verre planeet Kobaïa, waar zich een groep aardse stervelingen vestigt om er een hogere graad van civilisatie te bereiken. De muziek die het epos over de strijd tussen mensenkinderen en intergalactische goden en demonen voortstuwt, behoort tot het opwindendste wat
Samen met een groep geestverwanten wilde Vander een brug slaan tussen de spiritualiteit van zijn grote voorbeeld John Coltrane en de instinctieve directheid van de rock.

Kobaïaans

In het collectief Magma bleken deze elementen een mengsel te vormen waarin onvermoede energie vrijkwam, die ook na 40 jaar nog rijkelijk aanwezig is. Magma’s muziek ontleent haar soms overweldigende kracht aan de bezwerende omgang met het ritme, maar ook aan de in een fictieve taal (Kobaïaans, een Germaans-Keltisch aandoende kruising) gezongen vocale partijen. De vaak onheilspellende thema’s krijgen door de gloedvolle repetitieve gezangen een joyeuze wending, met name in de dramatisch opgebouwde climaxen van suites als Würdah Itah en Mekanik Destrüktiw Kommandöh.

Fundamenten

Invloeden van rhythm-and-blues, gospel en rituele trance-muziek zijn merkbaar aanwezig. Met een reeks onderling samenhangende composities legde Vander begin jaren zeventig de fundamenten voor het Magma-oeuvre, dat gek genoeg nauwelijks doordrong tot de lage landen. De groep die over de hele wereld overtuigde fans heeft, is in Nederland nagenoeg onbekend.

Mythologie

Intussen bouwt Vander onverstoorbaar verder aan de Magma-‘mythologie’: eind vorig jaar verscheen op Seventh Records de suite Emëhntëhtt Ré. Het album vormt de nog ontbrekende schakel in de cyclus Köhntarkösz, die werd ingezet met het gelijknamige album uit 1974. Het nieuwe werk betovert onmiddellijk door de sublieme zang van de drie vocalisten en de majestueuze polyritmiek, Magma’s karakteristieke contre-temps met hypnotiserend verschuivende maataccenten. Het ritmische concept lijkt te corresponderen met de paradoxen die Magma zo bijzonder maken: er is een oerkracht voelbaar, maar die wordt tot in de kleinste finesses beheerst, de muziek is teder en intimiderend tegelijk, hyper-extravert en in zichzelf gekeerd, veelkleurig en martiaal-monotoon. Dit alles resulteert in een uniek geluid, waarin Vander samen met de virtuoze bassist Philippe Bussonet de regie vervult en een complexe groove van een ongekende dynamiek creëert, die weinigen onberoerd zal laten.

Bezetting:

Christian Vander: drums, zangStella Vander: zang, percussieIsabelle Feuillebois: zangHervé Aknin: zangBruno Ruder: Fender Rhodes, keyboardBenoit Alziary: vibrafoon, keyboardJames Mac Gaw: gitaarPhilippe Bussonnet: basgitaarbron: http://www.musicmeeting.nl/nl/programma/zaterdag/details/25-magma