Artiest

Jim Reeves

  1. Artiestenchevron right
  2. Jim Reeves
Jim Reeves was de grondlegger de zogenaamde Nashville-sound. Met zijn sonore bariton wist Gentleman Jim zowel de country- als popliefhebbers aan zich te binden. Een tragisch vliegtuigongeluk maakte in 1964 een voortijdig einde aan zijn leven. Jim Reeves werd slechts veertig jaar oud.

Honkballer

Jim Reeves wordt op 20 augustus 1923 in Galloway, Texas geboren als James Travis Reeves. Hij is de jongste in een boerengezin met negen kinderen. Wanneer Jim tien maanden oud is, overlijdt zijn vader. Moeder Reeves weet het boerenbedrijf met hulp van haar kinderen voort te zetten. Op vijfjarige leeftijd hoort Jim countryzanger Jimmie Rodgers op de radio. Hij is diep onder de indruk. Jim’s eerste gitaar ruilt hij met een vriendje voor een zak met peren. Toch is muziek nog niet zijn grote liefde. Jim wil namelijk profhonkballer worden. En hij heeft er het talent voor. In 1944 tekent Jim een profcontract bij de St. Louis Cardinals. Hij speelt drie seizoenen profhonkbal, waarna een zware enkelblessure een einde maakt aan zijn sportieve carrière.

Diskjockey

Vanaf dat moment gaat Jim zingen en perfectioneert hij zijn gitaarspel. Hij krijgt een baan aangeboden als diskjockey bij een radiostation dat wekelijks de Louisiana Hayride uitzendt, een liveshow waarin beroemde countryartiesten optreden. Wanneer op een avond één van de artiesten afzegt, grijpt Jim zijn kans en zingt hij zelf een liedje. Een oplettende platenbaas biedt hem meteen een contract aan. Drie maanden later scoort Jim zijn eerste grote hit met 'Mexican Joe'.

Zulu

In 1955 treedt Jim Reeves op in de Grand Ole Opry, de bekendste concertzaal van Nashville. Het publiek reageert laaiend enthousiast op Jim’s bassende stemgeluid, zijn croonerachtige countrystijl en zijn charmante voorkomen. Het bezorgt hem de bijnaam Gentleman Jim. Dankzij hits als 'He'll Have To Go', 'Adios Amigo' en 'I Love You Because' groeit Jim Reeves uit tot een absolute wereldster. Hij gaat op tournee naar het buitenland. In Zuid Afrika neemt Jim enkele Afrikaanse liedjes op als ook zijn enige speelfilm Kimberley Jim. Hij is onvoorstelbaar populair onder met name de plaatselijke Zulu bevolking, die hem vanwege zijn lengte de bijnaam Big Jim geeft. In april 1964 is Jim in Europa en geeft hij concerten in Londen, Oslo, Hamburg, Wenen én Amsterdam. Het is de laatste keer dat het publiek hem in levende lijve ziet optreden.

Vliegtuigongeluk

Op 31 juli 1964 belandt Jim Reeves met zijn privévliegtuigje in een vreselijk noodweer. Het vliegtuigje stort neer in de heuvels vlakbij Nashville. Er start een grootscheepse zoektocht waaraan ook Jim’s muzikale vrienden Chet Atkins, Eddy Arnold en Marty Robins deelnemen. Pas na twee dagen zoeken worden de ontzielde lichamen van Jim en zijn manager Dean Manuel gevonden. Jim wordt slechts veertig jaar. Zijn muzikale nalatenschap wordt beheert door zijn weduwe Mary Reeves.

Legende

Na zijn tragische dood groeit Jim Reeves uit tot een legende. Postuum scoort hij diverse grote hits, waaronder 'There’s A Heartache Following Me', 'I Won’t Forget You' en het prachtige 'Distant Drums', waarmee hij in het najaar van 1966 een gigantische wereldhit scoort. In Nederland bereikt 'Distant Drums' een vijfde plaats in de hitlijsten. Het zijn liedjes die nog steeds dagelijks op de radio te horen zijn. Want bijna vijftig jaar na z’n dood is Gentleman Jim beslist niet vergeten. Nog altijd wordt hij beschouwd als één van de grootste artiesten die de Amerikaanse countrymuziek ooit heeft voortgebracht.