Artiest

Dianne Reeves

  1. Artiestenchevron right
  2. Dianne Reeves
Dianne Reeves (1956) is zo iemand die voor de jazz geboren lijkt te zijn. Net als haar voorgangers Sarah Vaughn en Billie Holliday weet zij met haar stem een gevoel te creeren van melancholie, passie en ontroering.

Sterke vrouwen

Ze werd in 1956 geboren in Detroit, maar groeide op in Denver tussen sterke en zelfstandige vrouwen (moeder, grootmoeder en tante) aangezien haar vader op jonge leeftijd overleed. De problemen van alledag en het racisme dat speelt in de grote steden neemt Dianne allemaal mee in haar muziek. Ook haar neef toetsenist/componist George Duke is een grote inspiratie. Met George zette Dianne haar eerste stappen in de muziek en sindsdien is ze niet meer weg te denken van de internationale jazzpodia.

Verhaal

Dianne haalt haar inspiratie echter niet alleen uit de jazz. Om de grenzen van muziek te doorbreken laat zij zich beïnvloeden door muziek uit Brazilië, Afrika en de Caraïben maar ook door Amerikaanse gospel, R&B, klassieke muziek en popmuziek.

Blue Note

Al sinds 1987 staat Dianne onder contract bij het beroemde Blue Note label. Op haar albums weet ze zichzelf steeds te vernieuwen. Zo waren haar eerste twee albums 'Dianne Reeves' en  'Never to Far' op R&B en pop georienteerd, en varieert het derde album 'I remember'  tussen jazz standards en latin jazz. Haar autobiografische album 'Art and Survival' beslaat onder meer de soul en gospel. "There's only one Sarah, Ella, and Carmen, and I needed to do my own thing," zei ze ooit over haar verschillende stijlen en keuzes tijdens een interview.

Grammy

Voor het album 'The Winning' won zij na verschillende malen genomineerd te zijn geweest eindelijk een Grammy. Daarna volgde Grammy's voor het live album 'In the Moment'  en het album 'The Calling, Celebrating Sarah Vaughn' dat werd opgenomen met een geheel orkest. Het simpele, akoestische geluid bevalt want haar volgende CD, 'A little Moonlight', welke uitkwam in 2002 heeft precies diezelfde sfeer en wordt geproduceerd door Arif Mardin, die al eerder werk produceerde van Aretha Franklin en Norah Jones. In november 2009 krijgt Dianne Reeves de Edison Jazz Oeuvreprijs uitgereikt tijdens een concert in Eindhoven.

Beautiful Life

In 2013 produceert ze een nieuwe cd 'Beautiful Life' en werkt ondermeer samen met de onlangs overleden George Duke en trompettist Sean Jones. Met laatstgenoemde maakt ze ook een single: '' I want You'' .