Naar homepage
Artiest

Chris Rea

  1. Artiestenchevron right
  2. Chris Rea
Chris Rea is een Britse zanger en gitarist die in 1978 doorbreekt met Fool (If You Think It’s Over). De single Josephine is aanvankelijk zijn enige Nederlandse top 10-hit, maar sinds 2018 staat ook Driving Home For Christmas geregeld in de hoogste regionen van de hitlijsten.

Biografie

Christopher Anton Rea wordt geboren op 4 maart 1951, in de Engelse plaats Middlesbrough. Hij is half Italiaans, half Iers en zijn familie heeft een ijszaak. Rea begint al vroeg met muziek maken. Zijn eerste popgroep is de lokale band Magdalene, waar hij zanger David Coverdale vervangt. Coverdale gaat vervolgens naar Deep Purple. Daarna zit Rea in de band Beautiful Losers en wint een aantal lokale talentenjachten. Verder reikt het succes niet. Daar komt verandering in wanneer hij een platencontract aangeboden krijgt bij Magnet Records, dat in Chris Rea de volgende Bruce Springsteen ziet. Gus Dudgeon, bekend van zijn werk met Elton John, produceert het debuutalbum Whatever Happened To Benny Santini. De Amerikaanse tak van Magnet wil dat Rea zich Benny Santini noemt, maar de zanger gaat niet akkoord met de naamsverandering.

Europees succes

Het debuutalbum en de single Fool (If You Think It’s Over) vormen een succesvolle start van Rea’s carrière. Toch is hijzelf niet tevreden met de sound van zijn album. Hierna krijgt hij meer ruimte van Magnet en de singer/songwriter werkt thuis verder aan zijn muziek. In de VS weet hij de verkoopresultaten van zijn eerste worp echter niet te overtreffen. Ondertussen neemt de interesse voor Chris Rea is Europa wel toe. Met het album Watersign uit 1983 en de daarvan afkomstige hitsingle I Can Hear Your Heartbeat weet Rea het Nederlandse publiek aan hem te binden. In de zomer van 1985 staat de single Josephine in de top 10, tussen drie tracks van Bruce Springsteen. Het album Shamrock Diaries staat eveneens in de top 10 en brengt nog een hitsingle voort; All Summer Long. Zijn meest succesvolle album verschijnt in 1986, getiteld On The Beach. De elpee staat een weekje bovenaan de albumlijst. Zowel It’s All Gone en het titelnummer zijn dat jaar bescheiden hitjes.

Driving Home For Christmas

De single Hello Friend flopt, maar is noemenswaardig omdat de B-kant de eerste opname van Driving Home For Christmas bevat. Het album Dancing With Strangers staat in 1987 in de top 10, waarna Rea naar platenfirma Warner Bros. verhuist. Zijn eerste release voor zijn nieuwe werkgever is New Light Through Old Windows uit 1988; een album met nieuwe versies van eerder uitgebrachte liedjes. De nieuwe opname van Driving Home For Christmas verschijnt eind 1988 op single, zij het zonder succes. De aanwezigheid op het top 10-album New Light Through Old Windows en daaropvolgende verzamel-cd’s zorgen ervoor dat de populariteit van het nummer door de jaren heen toeneemt. Ook radiozenders draaien het graag met kerst. Pas in 2008, gedurende het downloadtijdperk, bereikt het lied de hitlijsten. Met de opkomst van streamingdiensten staat Driving Home For Christmas sindsdien ieder jaar in de charts en sinds 2018 zelfs jaarlijks in de top 10.

Blues

Gedurende de jaren negentig staat Chris Rea nog maar zelden in de hitparades, al is ‘Disco’ La Passione, een samenwerking met Shirley Bassey, in 1997 een aardige hit. Dit is het titelnummer van de door hem geregisseerd korte film La Passione. Zijn laatste top 10-notering in de albumlijst is Auberge uit 1991. In 1998 maakt Rea het album The Blue Cafe en speelt een rolletje in de Britse film Parting Shots. Een jaar later verschijnt The Road To Hell Part 2. In de zomer van 2000 heeft Rea onverwacht een clubhit wanneer dj José Padilla een remix maakt van All Summer Long. Datzelfde jaar richt hij zijn eigen label Jazzee Blue op, waarop hij een reeks bluesalbums uitbrengt. De eerste daarvan is Dancing Down The Stony Road. Ambitieuze projecten zijn de 11-cd-box Blue Guitars uit 2005 en de boxset Santo Spirito Blues uit 2011, met daarin twee door Rea geregisseerde films op dvd, inclusief de bijbehorende soundtracks.

Kwakkelende gezondheid

Ondanks een langdurig succesvolle carrière en een stabiel gezinsleven met zijn vrouw (die hij op zijn zestiende leerde kennen) en dochters Julia en Josephine, heeft de muzikant al decennia lang een kwakkelende gezondheid. Wanneer alvleesklierkanker bij hem wordt geconstateerd, wordt een deel van zijn alvleesklier en galblaas verwijderd. In het daaropvolgende decennium ondergaat hij negen grote operaties, met diabetes en een zwakker immuunsysteem als gevolg. Dagelijks neemt hij dertig pillen in en moet hij zeven spuiten zetten. Dat maakt grote tournees lastig, al blijft Rea optreden. In 2016 heeft Rea een beroerte en het jaar daarna zakt hij in elkaar tijdens een optreden. Chris Rea’s eerste platenmaatschappij, Magnet, brengt in 2019 het album One Fine Day uit, met zeldzame en nooit eerder verschenen opnames uit 1980. De plaat verschijnt in een gelimiteerde oplage van slechts duizend stuks.