Artiest

INXS

  1. Artiestenchevron right
  2. INXS
Populaire Australische rockband die in de jaren '80 en '90 hits scoort met o.a. 'Need You Tonight', 'New Sensation', 'Never Tear Us Apart', 'Suicide Blonde' en 'Disappear'. Michael Hutchence, de zanger en het boegbeeld van INXS, overlijdt op mysterieuze wijze op 22 november 1997.

Het beste dat Australië heeft voortgebracht sinds Forster’s Lager, een Australisch biertje dat erg goed te drinken schijnt te zijn. Zo is INXS wel eens omschreven in het begin van haar carrière, een carrière die twintig jaar zou duren en tragisch zou eindigen met de dood van zanger, boegbeeld en sekssymbool Michael Hutchence. Michael Hutchence en zijn mannen beginnen hun carrière onder de bandnaam The Farris Brothers. Dat is ook niet zo heel gek als je bedenkt dat drie van de bandleden broers van elkaar zijn. Twee van de gebroeders Farris zitten al samen in een band, de derde broer maakt deel uit van een andere band samen met zijn schoolgenoot Michael Hutchence.

Sydney

De twee bands komen bij elkaar en zo ontstaat The Farris Brothers die naast Michael Hutchence als zanger bestaat uit Tim Farris op gitaar, Andrew Farris op keyboard en gitaar, Jon Farris op drums, Kirk Pengilly op gitaar en sax en Garry Gary Beers op bas. Het is een band met potentie maar ze hebben het gevoel dat ze in de stad Perth helemaal verkeerd zitten als het aankomt op ontdekking. Daarom verhuist de gehele band naar Sydney. Daar treden de jongens zeven avonden per week op in pubs en krijgen al snel een trouwe schare fans.

Contract

Een van die fans is Gary Morris, de manager van Midnight Oil. Deze man zorgt er voor dat de band mee op tournee mag met Midnight Oil in 1979. Tijdens deze tour wordt INXS gespot door Chris Murphy, die werkzaam is bij het top indie label Deluxe. Hij kan ze geen succes garanderen maar het feit dat er een platenmaatschappij geïnteresseerd in de band is, blijkt genoeg te zijn voor de Farris Brothers. Ze geven hun tour met Midnight Oil op (en de financiële zekerheid die daarmee gepaard gaat) en tekenen het contract in 1980. Al snel komt de eerste single ‘Simple Simon’ uit. Onder de naam INXS, want dat vindt de band toch beter klinken dan de vorige brave bandnaam. Een paar maanden later komt het eerste INXS-album uit dat simpelweg INXS heet. Het album wordt niet meteen een succes. Pas de derde single krijgt airplay op de Australische radio waardoor INXS plotseling ook een succes wordt en zelfs de gouden status behaalt. Het tweede album, Underneath The Colours wordt eveneens goud, en INXS wil wel eens verder dan thuisland Australië kijken.

Internationaal

Na hun tournee door Nieuw-Zeeland maken de jongens een reis naar de Verenigde Staten om nummers te schrijven voor hun volgende album en om op zoek te gaan naar een geschikte producer. Terug in Australië verandert INXS van platenmaatschappij en in 1982 neemt de band haar derde album op Shabooh Shoobah. Ook dit album haalt de gouden status. De eerste single die in de States wordt uitgebracht is ‘The One Thing’ en bereikt de Top 30 van de Billboard Hot 100. Ook is de bijbehorende clip veel te zien op MTV. 'The Original Sin' wordt in 1984 de eerste hit voor INXS in Nederland. (Het nummer is de eerste nummer 1 hit voor de band in Australië.) In 1985 vliegt INXS terug naar Engeland om haar vierde album Listen Like Thieves op te nemen. Direct daarna gaan de heren op wereldtournee. Het album wordt drie keer platinum in Australië en platina in Amerika. De tweede single van het album, ‘What You Need’, wordt een grote hit in Australië en Amerika.

Kick

Kick uit 1987 wordt het best verkochte INXS-album wereldwijd allertijde. ‘Need You Tonight’, ‘New Sensation’ en ‘Never Tear Us Apart’ worden in 1988 stuk voor stuk grote hits. Kick maakt internationale supersterren van de Australische band. INXS wordt gezien als de grootste bedreiging voor. Volgens de pers is Michael Hutchence de nieuwe Mick Jagger. Helaas stijgt het succes de band naar het hoofd. Hutchence heeft om de week een ander (supermodel) vriendinnetje (o.a. Kylie Minogue) en komt net als de rest van de band in aanraking met drugs. Terwijl de grunge opkomt, die zich verzet tegen het jetset-leven van muzikanten, leven de bandleden er vrolijk op los en dit komt ze niet ten goede.

Schandalen

Hun volgende album heet X en krijgt zeer slechte reviews, niet alleen om de kwaliteit van de muziek maar ook om de arrogantie van Hutchence. De eerste single ‘Suicide Blonde’ bereikt in vele landen de Top 10. Ook ‘Bitter Tears en ‘Disappear’ worden hit(je)s. Na de albums Welcome To Wherever You Are (1992), Full Moon, Dirty Hearts (1993) en The Greatest Hits (1994). Voor Elegantly Wasted (1997) raakt Michael Hutchence verwikkeld in een aantal tabloid schandalen waarvan de bekendste zijn relatie met tv-presentatrice Paula Yates is. Ze verbreekt haar huwelijk met zanger Bob Geldof en krijgt in juli 1996 een kind van Hutchence dat de onwaarschijnlijke naam Heavenly Hiraani Tiger Lily krijgt.

Definitief

Op 16 augustus 1997 viert INXS haar twintigjarige bestaan. Een paar maanden later, op 22 november, wordt Michael Hutchence dood aangetroffen in een hotelkamer in Sydney. Of het om uit de hand gelopen wurgseks of om zelfmoord gaat wordt nooit duidelijk. De rest van de bandleden besluit de band niet op te heffen en gaat door met live-optredens waarin steeds andere gastzangers zoals onder andere Terence Trent D Arby acte de presence geven. De heren stoppen hier in 2001 mee, omdat ze zich realiseren dat INXS zonder Hutchence gewoon niet INXS is… Eind 2002 verschijnt Definitive Inxs. Het is een best of-album met twee nieuwe nummers: 'Salvation Jane' en 'Tight'. De eerste echte cd zonder Michael Hutchence verschijnt in het voorjaar van 2003. De  frontman is Jon Stevens, voormalig zanger van Noiseworks. 

Zanger nummer vijf

In 2011 wordt bekendgemaakt dat zanger JD Fortune wordt vervangen door Ciaran Gribbin.