Artiest

Jon Secada

  1. Artiestenchevron right
  2. Jon Secada
Bekende Latin popartiest met unieke sound. Werkt samen met Gloria Estefan, Jennifer Lopez en Ricky Martin. Zet zich tegenwoordig ook in voor de positie van HIspanics in de V.S. en andere goede doelen.

Jon Secada komt ter wereld in Havana, de hoofdstad van Cuba in 1962. Als hij negen jaar is verhuizen zijn ouders met hem naar de Verenigde Staten. Tijdens zijn tienerjaren ontdekt hij zijn muzikale gave.

De Secada sound

Hij groeit op in het cultureel diverse Miami, waar hij in aanraking komt met veel verschillende exotische muziekstijlen, zoals salsa en merengue. Maar Jon’s eigen voorkeur gaat toch vooral uit naar pop en R&B. Zijn inspiratiebronnen zijn Stevie Wonder, Billy Joel, Elton John en Marvin Gaye. Secada voegt aan zijn muziek een beetje funk en latin toe en creert zo een eigen uniek geluid.

Een zetje van Gloria

Na zijn studie aan de University of Miami, waar hij jazzmuzikant wordt, komt hij Emilio en Gloria Estefan tegen. Secada wordt achtergrondzanger in Gloria Estefan’s band. Zijn talent wordt al snel duidelijk als hij succesvol muziekstukken voor Estefan schrijft, zoals in haar nummer 1 hit: ‘Coming Out Of The Dark’. Als hij tijdens Estefan’s tour solo mag optreden grijpt hij zijn kans. Het is het begin van een succesvolle solocarrière.

‘Just Another Day’

Zijn eerste soloalbum komt uit in 1992 en heet John Secada. Het is meteen een hit en er worden zes miljoen exemplaren van verkocht. In Nederland haalt hij met ‘Just Another Day’ de tweede plaats in de Top 40. Het album komt ook uit in het Spaans als Otro Dia Mas Sin Verte. Secada krijgt er een Grammy voor en het album wordt uitgeroepen tot het beste Latin Pop Album van dat jaar.

En nòg een Grammy

Twee jaar later komt de opvolger van het album: Heart, Soul and Voice. Op deze CD deden ook leden van de Miami Sound Machine mee. Het jaar erop komt het album Amor uit. Het levert Secada zijn tweede Grammy op.

Samenwerken en meedoen

Buiten zang blijkt Secada, richt hij zich ook op het schrijven en produceren van muziek. Hij is mede-schrijver van de Spaanse versie van ‘She’s All I’ve Ever Had’ voor Ricky Martin. Hij co-produceert ‘Baila’ van Jennifer Lopez. Daarnaast neemt hij duetten op met Luciano Pavarotti en Frank Sinatra.

Ook acteur

In 1995 maakt Secada de overstap naar het toneel. Hij speelt de rol van Danny Zuko in de musical Grease. Meer toneelrollen volgen.

Inzetten voor de maatschappij

Enkele jaren geleden wordt Secada door president Bush gevraagd om lid te worden van een adviescommissie voor Hispanics in de Verenigde Staten. Hiernaast wordt Secada ook actief voor andere goede doelen. Hij zet zich in voor de strijd tegen AIDS. Na 11 september schrijft hij het nummer ‘The Last Goodbye’. Hiermee zamelt hij een kwart miljoen dollar in voor de nabestaanden van de aanslagen. Secada’s laatste album Same Dream komt uit in 2005.

Nummers van Jon Secada