Artiest

Smash Mouth

  1. Artiestenchevron right
  2. Smash Mouth
Amerikaanse rockband die een klein hitje scoren met het nummer 'All Star', wat ook verschijnt op de soundtrack van de animatiefilm Shrek.

Het uit Californië afkomstige, en vaak muzikaal vergeleken met The Presidents Of The United States Of America, rockgroepje Smash Mouth wordt in 1994 opgericht door de jeugdvrienden Steve Harwell en Kevin Coleman. Even later komen ook Greg Camp en Paul de Lisle erbij en het clubje is compleet.

Een contract

Een aantal jaar spelen de guys in het club-circuit van San Jose (CA). Wanneer een lokaal radiostation (KOME FM) meerdere malen een liedje van Smash Mouth draait ('Nervous In The Alley'), besluit de platenmaatschappij Interscope de jongens een contract aan te bieden.Dit contract is de aanzet van een nieuw commercieel succesnummer in de States.

Wereldwijd succes

In 1997 verschijnt het eerste Smash Mouth album getiteld Fush Yu Mang. Hierop zijn niet alleen de Smash Mouths te horen, maar ook Sugar Ray, Third Eye Blind en Blur. Het album is in de Verenigde Staten een groot succes. 'Walking On The Sun' staat maar liefst 49 weken in de Billboard Hot 100 en schopt het tot de tweede plaats. Wereldwijd worden er van Fush Yu Mang 2,5 miljoen exemplaren verkocht.

'All Star'

In Nederland wordt de band pas echt bekend met het nummer 'All Star', afkomstig van het tweede album Astro Lounge. Het nummer haalt hier in de zomer van 1999 de Top 40. In de Verenigde Staten haalt de single de Top 10. Het succes legt de band geen windeieren. Smash Mouth zorgt met Astro Lounge voor een verkoop van 3,5 miljoen stuks. Het album Smash Mouth verschijnt in 2001.