Artiest

Tineke Postma

  1. Artiestenchevron right
  2. Tineke Postma
Tineke is op negenjarige leeftijd met saxofoon-, piano- en fluitspelen begonnen. Haar debuut CD is zeer goed ontvangen en drong zelfs door tot de Amerikaanse Jazz Charts.

Conservatorium

De Friezin Tineke Postma  (1978)  is op negenjarige leeftijd met saxofoon-, piano- en fluitspelen begonnen. Op haar zestiende, tijdens de middelbare school, volgde de vooropleiding aan het Conservatorium van Zwolle. Na een jaar op het Conservatorium van Groningen heeft ze haar studie voortgezet op het Conservatorium van Amsterdam. Tineke Postma is een begrip in de Nederlandse en internationale jazz kringen. Tijdens haar studie aan het Conservatorium in Amsterdam ontving ze twee beurzen om te studeren aan de Manhattan School for Music in New York, waar ze les kreeg van Dick Oatts, David Liebman and Chris Potter.

Awards

Tineke’s bijzondere composities en spel zijn met meerdere onderscheidingen beloond, waaronder het prestigieuze Midem ‚”International Jazz Revelation of the Year Award” (2006 Les Victoires du Jazz Gala,live uitgezonden op de nationale Franse TV: France 3), “Langs de Lijn Award” (2007)”Sisters in Jazz All Star Award” (2003) “Singer Laren Jazz Award” (2002), “Heijmans Award” (2004). Op 14 juli 2009 won Tineke in Antibes, Frankrijk.de Jazz Juan Revelations Award 2009 (Antibes Juan-les-Pins Jazz Festival). Ook won ze er de publieksprijs. In 2008 werd Tineke genomineerd voor de “Notenkraker Award” en in 2009 voor de Paul Acket Award van het North Sea Jazz. Ook in 2010 werd Tineke genomineerd voor de Paul Acket Award.

Tineke Postma Quartetten

Het Tineke Postma Quartet bestaat nu al een aantal jaren en heeft op vele podia gespeeld. In maart 2011 is de "The Dawn Of Light” met het Tineke Postma Quartet uitgekomen. Het Tineke Postma Quartet (Marc van Roon, Frans van der Hoeven en Martijn Vink) bestaat sinds 2002 en heeft op vele internationale festivals gespeeld. Naast haar nederlandse kwartet is er ook het Tineke Postma International Quartet met Geri Allen, Scott Colley en Terri Lyne Carrington. Deze groep is in februari 2009 opgericht en Tineke nam met deze bezetting haar nieuwe cd ”The Traveller” op. Zij heeft in 2009 met deze bezetting getourd en speelde in de Barbican Hall in Londen (Groot-Brittanië), Het North Sea Jazz Festival (Rotterdam) en Jazz à Ramatuelle (Frankrijk). In Februari 2010 speelden ze in de Blue Note in New York.

Stijl

Haar grote voorbeelden zijn Cannonball Adderly, John Coltrane, Bill Evans en bands zoals Weather Report, het Miles Davis Quintet en alle Wayne Shorter formaties. Haar verblijf in New York vormde een grote inspiratiebron waar Tineke zich intensief heeft verdiept in modernere muzikanten zoals Chris Potter en Joe Lovano. Doordat Tineke met vele verschillende stijlen in aanraking is gekomen klinkt dit door in haar spel. Ze vermengt graag pop/soul invloeden met traditionele jazz waardoor een fris geluid ontstaat.

Nummers van Tineke Postma