Artiest

Robert Plant

  1. Artiestenchevron right
  2. Robert Plant

Robert Plant is een Britse zanger en liedjesschrijver, die in 1969 doorbreekt als de frontman van hardrockgroep Led Zeppelin. Na het uiteenvallen van de band in 1980 gaat hij solo. Enkel de single Big Log wordt een hit in Nederland en bereikt in 1983 de top 5.

Biografie

Robert Anthony Plant wordt op 20 augustus 1948 geboren in het Engelse plaatsje West Bromwich, Staffordshire. Op achttienjarige leeftijd brengt hij met de band Listen zijn eerste single uit, getiteld You’d Better Run, een cover van The Young Rascals. Plant schrijft samen met de andere bandleden het B-kantje Everybody’s Gonna Say. Daarna gaat Plant als leadzanger aan de slag bij de band Hobbstweedle. Hij wordt in 1968 door Jimmy Page gerecruteerd voor de doorstart van The Yardbirds, onder de naam The New Yardbirds. Plant moet voormalig zanger Keith Relf vervangen. Zodra de geboekte tournee is voltooid nemen The New Yardbirds een nieuwe elpee op, maar nadat voormalig Yardbirds-bassist Chris Dreja de band informeert dat ze die naam niet mogen gebruiken, kiezen ze een andere naam: Led Zeppelin, naar een flauwe grap van Who-drummer Keith Moon.

Led Zeppelin

In maart 1969 levert Led Zeppelin zijn titelloze debuutalbum af. De plaat verkoopt goed en de single Good Times Bad Times is de eerste hit voor de groep in Nederland. In het najaar brengen de rockers hun tweede elpee uit, Led Zeppelin II. Single Whole Lotta Love wordt een top 5-hit. Het album zelf brengt begin 1970 zeven weken door op de eerste plek van de verkooplijst. Led Zeppelin III bevat de top 10-hit Immigrant Song. Met Led Zeppelin IV heeft het Britse viertal eind 1971 zijn derde top 10-notering op rij te pakken. Enkel de song Black Dog wordt een hit, maar de plaat herbergt ook de latere popclassic Stairway To Heaven. Houses Of The Holy (1973) en Physical Graffiti (1975) geraken eveneens in de top 10 van de elpeelijst. Plant raakt in 1975 zwaargewond bij een auto-ongeluk in Griekenland. In 1976 keert de band terug met het album Presence, dat de top 5 bereikt. De concertfilm The Song Remains The Same is in 1976 in de bioscoop te zien.

Phil Collins

Plants zesjarige zoon Karac overlijdt plotseling in 1977. Pas na drie jaar brengt de band weer een elpee uit, getiteld In Through The Out Door. Drummer John Bonham overlijdt op 25 september 1980 na een avond overmatig drankgebruik. Hij is dan 32. Dit betekent kort daarna het einde van Led Zeppelin. De overige bandleden gaan elk hun eigen weg. Plant brengt in 1982 het soloalbum Pictures At Eleven uit, waarop hij wordt bijgestaan door Phil Collins en Cozy Powell. De plaat is in Nederland geen succes, al doet de opvolger The Principle Of Moments het een jaar later wel heel goed. Het album bereikt de top 3 dankzij de hitsingle Big Log. Ook hierop is Phil Collins als drummer te horen. Samen met Collins, zanger Dave Edmunds en ex-Chickenshack-bassist Paul Martinez vormt Robert Plant de gelegenheidsformatie The Crawling King Snakes. Ze maken slechts één opname, Philadelphia Baby, die in de film Porky’s Revenge! te horen is.

Jimmy Page

Plant formeert in 1984 de supergroep The Honeydrippers, samen met onder anderen Nile Rodgers van Chic, Jeff Beck (ex-The Yardbirds) en oud-Led Zeppelin-collega Jimmy Page. De formatie maakt een minialbum met de titel Volume 1 en scoort begin 1985 een kleine hit met de ballad Sea Of Love, een cover van Phil Phillips & The Twilights uit 1959. In de VS bereikt de single de derde plek. De daaropvolgende Robert Plant-albums doen het beduidend minder dan The Principle Of Moments en we komen de zanger daarna nooit meer tegen in de hitparades. Noemenswaardig zijn de twee gezamenlijke albums die Page en Plant in de jaren negentig maken. Plant is in 1993 te zien op Parkpop en geeft in oktober 2000 twee concerten in de Melkweg. Onderwijl blijven fans hopen op een reünie van Led Zeppelin, waarvan nog geregeld live-albums en verzamel-cd’s verschijnen.

Alison Krauss

Het duetalbum Raising Sand met bluegrasszangeres Alison Kraus verschijnt in oktober 2007, gevolgd door een uitgebreide tournee, waarbij ook de HMH in Amsterdam wordt aangedaan. De plaat wordt met zes Grammy Awards bekroond. Op 10 december 2007 is het eindelijk zover: dan vindt er in Londen een eenmalig reünieconcert van Led Zeppelin plaats, waarbij John Bonhams zoon Jason de plek van zijn vader inneemt. Pas in 2012 verschijnt de concertregistratie op cd en dvd, onder de titel Celebration Day. Samen met The Sensational Space Shifters staat Robert Plant in 2014 op Pinkpop. Het jaar daarna staan de geremasterde heruitgaven van Led Zeppelin-platen weer hoog in de Album Top 100. In november 2021 verschijnt Raise The Roof, het tweede album met Alison Krauss.

Nummers van Robert Plant