Artiest

The Chemical Brothers

  1. Artiestenchevron right
  2. The Chemical Brothers
Engels electronica-duo dat in Nederland in 2004 definitief doorbreekt met de track 'Galvanize'. Ook de single 'Hey Boy, Hey Girl' uit 1999 slaat aan in Nederland. Het eerste studioalbum van de dance-act komt al in 1995 uit.

Als Tom Rowland en Ed Simons elkaar in 1989 leren kennen, zijn ze allebei nog studenten Middeleeuwse Geschiedenis in Manchester. Tijdens hun studie begint het duo als The Dust Brothers in de club Naked Under Leather plaatjes aan elkaar te draaien. De naam Dust Brothers is een eerbetoon aan het duo dat het Beastie Boys-album Paul's Boutique heeft geproduceerd.

Song To The Siren

De eerste single 'Song To The Siren' van The Chemical Brothers komt in 1992 uit.. Van de in een slaapkamer opgenomen single verschijnen slechts 500 exemplaren. Toch wordt de single opgepikt door techno-DJ Andrew Weatherall. Hij geeft de single nogmaals uit op zijn eigen label. 

EP

Als Tom en Ed hun studie hebben afgerond gaan ze in Londen aan het werk voor een EP. De plaat 14th Century Sky wordt zo goed ontvangen dat het duo van alle kanten door mensen gevraagd wordt om remixes te maken. Dit doen ze onder andere voor Primal Scream en The Prodigy.

Debuut

Tijdens de opnames van hun debuutalbum Exit Planet Dust wordt het duo door de originele Dust Brothers verzocht hun naam te veranderen. De nieuwe naam wordt The Chemical Brothers. De debuutplaat Exit Planet Dust ligt in 1995 in de winkel. Muziekcritici zijn enthousiast over de debuutplaat. Oasis-frontman Noel Gallagher is zelfs zo lyrisch, dat hij een single met The Chemical Brothers opneemt.

Hey Boy, Hey Girl

De tweede plaat van de Chemical Brothers, Dig Your Own Hole, uit 1997 wordt goud in Amerika, mede door de single 'Block Rocking Beats'. Het derde album Surrender verschijnt in 1999. Op deze plaat bevindt zich ook de eerste hit voor de Chemical Brothers in Nederland: 'Hey Boy, Hey Girl'.

Come With Us

Drie jaar na het succes van het album Surrender verschijnt studio-album nummer vier, getiteld Come With Us. Het nummer 'Starguitar' wordt een bescheiden succesje.

Push The Button

Na in 2003 het verzamelalbum Singles 93-03 uit te hebben gebracht, verschijnt in 2005 weer een studio-album: Push The Button. De eerste single 'Galvanize' met A Tribe Called Quest-rapper Q-Tip wordt een monsterhit. De tweede single van Push The Button is 'Believe'. The Chemical Brothers staan begin 2005 in de Heineken Music Hall. Later dat jaar treden ze weer op in Nederland, ditmaal op Pinkpop.

We Are The Night

Na enige vertraging verschijnt in de zomer van 2007 het zesde album van The Chemical Brothers: We Are The Night. Op de plaat werkt het Engelse duo samen met onder meer Klaxons. De eerste single van het nieuwe album is 'Do It Again'.

Verzamelaar

In 2008 verschijnt een nieuw dubbelalbum met chemical beats. De verzamelaar, getiteld Brotherhood, verschilt nauwelijks van de eerder uitgebrachte singlescollectie. Met 'Keep My Composure' krijgt de fan slechts één echt nieuw nummer.

Further

Further is het zevende studioalbum van The Chemical Brothers en komt in juni 2010 uit. De plaat van acht nummers bevat alleen maar eigen nummers; geen samenwerkingen met andere bands of artiesten. Het nummer 'Swoon' wordt een bescheiden hitje in Nederland.

Nieuw geluid

Na vijf jaar komen The Chemical Brothers in juni 2015 met hun achtste studioalbum Born In The Echoes. Op de nieuwe plaat heeft de band duidelijk een nieuwe sound. "Het belangrijkste kenmerk van het album is dat de plaat ons op een of andere manier emotioneel verbindt. We dromen over nieuw geluid en een andere vorm", aldus Tom Rowlands over het nieuwe album.